Amerikai almás pite: a tésztája édes és omlós, a töltelék mennyei
Kevesebb alma is elég hozzá, mint a klasszikushoz, a siker mégis garantált.

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az amerikai almás pite az USA nemzeti eledele, nem múlhat el egy jelesebb ünnep sem nélküle. Itt az ideje, hogy te is meghonosítsd a konyhádban. Nem kell hozzá különösebb főzőtudomány, elég pár apró újítás a töltelékben és a tésztában, és máris kész. Tálald vaníliakrémmel vagy fagyival.

Amerikai almás pite

Hozzávalók 6 személyre

A tésztához:

  • 35 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 2 evőkanál porcukor
  • 2 evőkanál víz

A töltelékhez:

  • 80 dkg alma
  • 15 dkg cukor
  • 2,5 evőkanál liszt
  • 1 kávéskanál fahéj
  • 1 csipet szerecsendió
  • 1 evőkanál citromlé

A tetejére:

  • 10 g kristálycukor
Recept idők

Elkészítés:

A tészta elkészítéséhez öntsd a lisztet egy nagy tálba, majd morzsold hozzá a vajat és a porcukrot, és gyúrd tésztává. Ezután csomagold fóliába, és rakd hűtőbe egy fél órára, hogy a tészta lehűljön és összeálljon.

A töltelékhez mosd meg, és hámozd meg az almákat, majd reszeld le őket nagy lyukú reszelőn. Keverd hozzá a cukrot, a lisztet, a fahéjat és a szerecsendiót, végül locsold meg citromlével, hogy az alma ne barnuljon be.

Vedd ki a tésztát a hűtőből, majd válaszd ketté. Az egyik felét nyújtsd ki fél centis lappá, vajazd ki a pite- vagy tortaformát, és simítsd bele a kinyújtott tésztát úgy, hogy a széleire is jusson. Ezután jöhet rá a töltelék, egyengesd el az almás masszát benne. Ezután jöhet rá a tészta másik fele, melyet szintén nyújts ki először, aztán fedd le vele a tölteléket. A tetejét villával szurkáld meg kicsit, hogy a keletkező gőz elillanhasson, majd szórd meg kristálycukorral, aztán mehet is a sütőbe. 180 fokon süsd 60 percig, míg a teteje aranybarnára nem sül.

Ezt is szeretjük