Így készíthetsz otthon aludttejet: nem mindegy, milyen tejet használsz hozzá

Ma is készíthetsz otthon aludttejet, ha a megfelelő fajtájú tejet választod ki hozzá.

Aludttej készítése
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A házi aludttej készítése valójában nagyon egyszerű, de nem minden fajta jó hozzá: felejtsd el a bolti változatot, és vásárolj frissen fejt, pasztőrözetlen, zsíros házi tejet.

Aludttej készítése

Hozzávalók 4 adaghoz

  • 1 l tej
  • 1 teáskanál élőflórás tejföl
Recept idők

Elkészítés:

Az aludttej készítésének lényege az élő baktériumkultúra. Ez segíti elő, hogy a tej meleg helyen egy éjszaka alatt darabosra összeálljon. Bár baktériumkultúrát boltban is kaphatsz, ha a régi, házi módszer szerint készíted az aludttejet, erre sem lesz szükséged.

Első alkalommal, amikor nekiállsz az aludttej készítésének, keverj hozzá egy kávéskanál élőflórás tejfölt. Öntsd az egészet egy csuporba vagy agyagedénybe, fedd le, tedd meleg helyre, például a radiátor mellé, és hagyd, hogy a tej egy-két nap alatt megaludjon. Ha kész, használd fel. Az edényt azonban csak vízzel öblítsd ki, ne használj hozzá mosogatószert. A csupor falának réseiben így ottmaradnak a baktériumok, amelyek következő alkalommal is elősegítik a folyamatot. Ez a módszer főleg akkor működik, ha gyakran készítesz aludttejet. Ha ritkábban, akkor mindig érdemes pluszban élőflórát belekeverni.

Ha az aludttej tetejéről leszeded a felgyülemlett zsíros réteget, tejfölt kapsz. A házi aludttejet felhasználhatod sütikbe, lángosba, de önmagában kanalazva is finom, tápláló.

Kefirt is készíthetsz házilag, ami így még a boltinál is egészségesebb és finomabb lesz.

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük