Mennyei almás rétes, ahogy Ausztriában készítik: ropogós tészta, csodás töltelék
Az Apfelstrudel, avagy szomszédaink almás rétese méltó vetélytársa a miénknek.

Mennyei almás rétes, ahogy Ausztriában készítik: ropogós tészta, csodás töltelék
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Nem kell Bécsig menned, hogy megkóstold az osztrákok méltán híres almás rétesét, otthon is elkészítheted, méghozzá eredeti recept szerint. A tésztája a megszokotthoz képest vastagabb. A töltelékbe pedig nem reszelt gyümölcs, hanem almadarabok kerülnek, és szinte krémes.

Almás rétes recept

Hozzávalók:

Tésztához

  • 25 dkg búzaliszt
  • 7.5 cl meleg víz
  • 5 dkg vaj
  • 1 db tojás
  • 1 csipet

Töltelékhez

  • 1 kg alma
  • 5 dkg zsemlemorzsa
  • 5 dkg mazsola
  • 2 evőkanál vaj
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 0.5 db citrom
  • szegfűszeg
  • zsemlemorzsa

Kenéshez

  • 5 dkg olvasztott vaj
  • olaj
Recept idők

Elkészítés:

A tésztához a tojást üsd egy tálba, és kicsit verd fel villával. Add hozzá az olvasztott vajat, a meleg vizet, majd dolgozd hozzá több részletben a sóval elkevert lisztet. Addig dagaszd a tésztát, amíg el nem válik a kezedtől, és hólyagos nem lesz. A tetejét kend meg olajjal, takard le, és pihentesd fél órát.
 

A töltelékhez az almát pucold meg, vágd kisebb darabokra. Egy serpenyőben olvaszd fel a vajat, majd futtasd meg rajta az almát, locsold meg citromlével, szórd meg fahéjjal, szegfűszeggel, vaníliával, mazsolával és ízlés szerinti cukorral. Kevergetve főzd össze, hogy szinte krémes legyen.
 

A tésztát lisztezett felületen nyújtsd vékonyra, majd a kézfejeddel húzd meg minden irányba. Nem kell olyan hajszálvékonynak lennie, mint a mi megszokott rétestésztánknak. Kend meg olvasztott vajjal, szórd meg zsemlemorzsával, és rakd a tölteléket a tészta egyik felére. Az oldalait hajtsd be, és tekerd fel. A végeket jól nyomkodd le, nehogy kifolyjon a töltelék. Kend le olvasztott vajjal. Tedd előmelegített sütőbe, és 180 fokon süsd meg körülbelül 40 perc alatt. Várd meg, míg legalább langyosra hűl, utána szeleteld csak fel.

Ezt is szeretjük