Könnyű almás-fahéjas csigák házi kelt tésztából - A pékségben nincs ilyen finomság
Ez az almás-fahéjas csiga több napig friss és puha marad.
Az almás-fahéjas csigák tésztája foszlós és könnyű, a töltelék pedig mesés. Akkor sem állít nagy kihívás elé, ha eddig nem sok kelt tésztát sütöttél. Már az illata elcsábít, az ízéről nem is beszélve.
Nagyon kiadós, ebből az adagból körülbelül 25-28 tekercset kapsz. Ha a tészta ízlik, legközelebb próbáld ki más töltelékkel is.
Almás-fahéjas csigák
Hozzávalók:
A tésztához
- 50 dkg liszt
- 7 dkg vaj
- 5 dkg cukor
- 4 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 2 tojássárga
- csipet só
Kenéshez:
- 10 dkg vaj
A töltelékhez
- 4 alma
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 teáskanál fahéj
A tetejére
- 2 dl tej
- 1 csomag vaníliás cukor
Elkészítés ideje: 35 perc, kelesztés: 1 óra 20 perc
Langyosítsd meg a tejet, adj hozzá egy teáskanál cukrot, és morzsold bele az élesztőt. Várj körülbelül tíz percig, amíg felfut, tehát jól megemelkedik. A lisztet szitáld át, add hozzá a tojássárgát, a maradék cukrot, az olvasztott vajat és a sót. Alaposan dolgozd ki a tésztát. Akkor jó, ha homogén, szép fényes, és lejön a kezedről. Meleg helyen, letakarva keleszd egy órán át.
Amikor a tészta a duplájára emelkedik, nyújtsd lisztezett felületen három-négy milliméter vastag téglalappá, és kend meg olvasztott vajjal. Az almát mosd meg, reszeld le, szórd meg fahéjjal és vaníliás cukorral, majd rakd a tésztára. Szorosan tekerd fel, és vágd másfél-két centis darabokra.
Rakd sütőpapírral bélelt tepsibe, és hagyd még ott is 20 percig kelni. Tedd előmelegített sütőbe, és süsd 25-30 perc alatt szép aranybarnára. Félidőben kend meg vaníliás tejjel. Tálaláskor a tetejére még porcukrot is szórhatsz.