Fűszeres almás béles a nagyi receptje szerint: szétomlik a szádban a tészta
Ha téli fűszerekkel megbolondítod az almás tölteléket, még karácsonyi desszert is lehet az omlós béles.

fuszeres-almas-beles
Ez is érdekelhet

10 ok, hogy miért Máltán tanulj angolul (x)

Le az impulzusvásárlással! Válts át online-ra (x)

Jázmin felépülése az agysérüléséből (x)

beauty and style

3 dolog, amit ha megtanulsz a bőrödről, rengeteg pénzt spórolhatsz – Szakértők tippjei »

Az 50 éves Jennifer Lopez annyira dögös, hogy szinte alig lehet észrevenni mellette a 24 éves Kenadall Jennert »

Ha nincs időd a testmozgásra, végezz rapid edzést: javítja a vérkeringést és gyorsítja az anyagcserét »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A töltelékkel gazdagon bélelt tészta a paraszti konyha kedvelt ünnepi süteményének számított. Sokszor egyszerű pitetésztából készült. Az almás tölteléket ünnepi fűszerekkel könnyen karácsonyivá varázsolhatod. Ha azt akarod, hogy igazán omlós legyen a pite, rakj a vaj mellé zsírt is bele. 

Almás béles

Hozzávalók:

A tésztához

  • 50 dkg liszt
  • 15 dkg vaj
  • 10 dkg zsír
  • 1 db tojás
  • 1 db tojássárgája
  • 1 csomag sütőpor
  • 2 evőkanál tejföl
  • 3 evőkanál cukor

A töltelékhez

  • 1.5 kg alma
  • 15 dkg cukor
  • 3 evőkanál darált dió
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 teáskanál fahéj
  • 1 kávéskanál szegfűszeg
  • szerecsendió

A tetejére

  • 1 db tojásfehérje
Recept idők

Elkészítés:

A vajat és a zsírt morzsold össze a sütőporral összekevert liszttel, majd add hozzá a tojást, a tojássárgát, a cukrot, és kezdd összegyúrni. A végén tégy hozzá annyi tejfölt, hogy rugalmas masszát kapj. Formázz belőle gombócot, és rakd a hűtőbe addig, amíg elkészíted a tölteléket. 
 

Az almát reszeld le, keverd össze ízlés szerinti cukorral, fahéjjal, szegfűszeggel, szerecsendióval, vaníliával. Nyújtsd ki a tészta felét, és igazgasd sütőpapírral bélelt tepsibe. Szórd meg darált dióval, és egyengesd rá a reszelt almát. Nyújtsd ki a másik tésztalapot is, és igazgasd a töltelék tetejére. Villával szurkáld meg több helyen, majd kend meg felvert tojással. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd meg körülbelül 25 perc alatt. 
A fordított almatorta is híresen finom. Akár gluténmentesen is elkészítheted. 

Ezt is szeretjük