Áfonyás rácsos pite sok-sok gyümölccsel: ez a tökéletes tészta titka
Áfonyás töltelékkel isteni finom rácsos pitét is készíthetsz.

afonyas racsos
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A gyúrt tésztából készült rácsos pite áfonyás változatban is elképesztően finom. A tészta elkészítésénél fontos, hogy minden hozzávaló jéghideg legyen. Az összeállítás közben gyorsan dolgozz, hogy a kezed se melegítse fel az alapanyagokat.

Áfonyás rácsos pite

Hozzávalók 8 szelethez

A tésztához

  • 30 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 10 dkg porcukor
  • 2 evőkanál hideg víz
  • 1 teáskanál sütőpor
  • 1 tojás + 1 a kenéshez
  • 1 csipet
  • vaj és liszt a forma kikenéséhez

A töltelékhez

  • 45 dkg áfonya
  • 2.5 evőkanál cukor
  • 1 citrom leve és reszelt héja
  • 1 evőkanál étkezési keményítő
Recept idők

Elkészítés:

A lisztet előbb keverd el a cukorral, a sütőporral és a sóval, majd morzsold el a vajjal. Ha már morzsalékos, üsd hozzá a tojást, keverd bele a vizet, és gyúrj belőle sima tésztát. A kapott masszát oszd el kétharmad-egyharmad arányban, csomagold folpackba, és tedd a hűtőbe fél-egy órára.
 

Amíg a tészta pihen, állítsd össze a tölteléket. Az áfonyát mosd meg és csepegtesd le. Keverd el a cukorral, a citrom levével és héjával, valamint az étkezési keményítővel.

Ha a tészta pihentetési ideje letelt, egy piteformát kenj ki vajjal és szórj meg liszttel. A nagyobbik adag tésztát nyújtsd ki kör alakúra úgy, hogy a piteformába beférjen, és belül az oldalait is befedje. Szurkáld meg villával, és oszd el rajta az áfonyás tölteléket. A másik adag tésztát is nyújtsd ki, vágj belőle két centi vastag, hosszú csíkokat, és rács alakban helyezd el őket az áfonya tetején. Kend meg felvert tojással, és told 170 fokos sütőbe nagyjából 30 percre, amíg szép színt kap.

Hasonló édességet muffinformában is süthetsz, így hamar kész az aprósütemény.

Ezt is szeretjük