Pillekönnyű áfonyás piskóta: friss vagy mirelit gyümölcsből is készítheted
A piskóta tésztájába víz és olaj is kerül, így biztosan magas lesz, és nem szárad ki. Fanyar áfonyával pedig még csábítóbb.

A tökéletes piskóta pillekönnyű, laza szerkezetű, jó levegős, és nem esik össze. Érdemes feldobni különféle gyümölcsökkel. Friss és mirelit áfonyához is hozzájuthatsz, bármelyikkel megbolondíthatod a tésztát. Ha kisebb formát használsz, magasabb lesz a süti.
Áfonyás piskóta receptje
Hozzávalók
- 25 dkg áfonya
- 20 dkg cukor
- 20 dkg liszt
- 4 db tojás
- 1 dl víz
- 1 dl olaj
- 1 csomag sütőpor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 csipet só
Elkészítés:
A tojásokat óvatosan válaszd ketté, és a sárgákat keverd ki jól a kétféle cukorral. Öntsd hozzá részletekben az olajat és a vizet, dolgozd el, végül felváltva forgasd hozzá a sütőporral vegyített lisztet és a csipet sóval kemény habbá vert tojásfehérjét.
A homogén masszát simítsd vajjal kikent, liszttel megszórt tepsibe, és a tetejére szórd a gyümölcsöt. Előmelegített sütőben, 170 fokon süsd szép aranysárgára körülbelül 25-30 perc alatt. Ha a piskóta elválik az edény falától, szinte biztosan elkészült. Tálaláskor szórd meg porcukorral.
Az áfonya akár a fogyókúrás étrendbe is beilleszthető, remekül feldobja például a reggeli chiapudingot.