A tökéletes tea elkészítése
A Dilmah Teaiskolában sok minden más mellett a tökéletes tea elkészítését is megismertük.
A teázás több mint egy filtert belelógatni egy csészébe, majd kihalászni pár perc múlva, végül futtába meginni. A teázás akár művészet is lehet, és a tökéletes tea megalkotása nem is olyan egyszerű, mint az ember gondolná.
A tea, hasonlóan a kávéhoz vagy a borhoz, történeteket hordoz, íze, aromái jellemzőek a termőterületére, az eljárásra, amellyel készítik. Az értő és környezetükre igényes teatermelők pedig figyelnek, hogy az eljárás a lehető legkíméletesebb legyen. Talán nem készíthető így a lehető legnagyobb mennyiség, de biztos, hogy aki ilyen teát vesz, az minőségi áruhoz jut.
A Dilmah Teaiskola kurzusán rengeteg mindent megtudtam a teáról, sok infó újdonság volt, pedig egy ideje már teázom.
A tea lelke
A tea legfontosabb összetevője természetesen maga a növény. A Dilmah teákat Sri Lankán, az egykori Ceylonon termesztik, a különböző ültetvények más és más aromákat csempésznek a Camelia sinensis növény levelébe. Ebben is hasonlatos a borhoz, hiszen ott sem mindegy milyen tőkéről származik a szőlő, keletre vagy nyugatra nézett a dűlő, meleg vagy párás-e ott általában a levegő. Mindez elmondható a teáról is.
A cég 100%-ban a szigeten termelt teát értékesít és egy ideje a gasztronómiával is kacérkodik, nemcsak a teákat párosítja az ételekhez, de a világ vezető szakácsait és mixereit arra bíztatja, hogy a teához forduljanak alapanyagként. Milyen isteni lehet egy teagőzben párolt vajhal például?
Minden tea a fent említett Camellia sinensis növényről származik, kivéve természetesen a gyógynövényteákat, melyeket angolul infusionnak neveznek. A különböző teafajták tulajdonképpen az eljárás alakítja ki.
- Fehér tea - a tealevél rügyét és az alatta lévő levelet szedik le. Azért olyan különleges, mert évente csak két napon át szedhető. 2-3 percig kell áztatni a 80 fokos vízben.
- Zöld tea - a zöld teafajtákat, a fehér teához hasonlóan nem erjesztik, csak gőzölik és szárítják, majd esetleg formázzák. 3 percig kell áztatni a 80 fokos vízben.
- Fekete tea - a fekete teát nemcsak szárítják, de fermentálják is, amit tulajdonképpen rohasztást jelent, de ez ne ijesszen el senkit, évezredek óta beválik. A fekete teát 3-5 percig áztasd 90-95 fokos vízben.
A tea minden fajtája tele van antioxidánsokkal, polifenolokkal, melyek semlegesítik a szabadgyököket, jót tesznek a vérnyomásnak. A tea másképp szívódik fel, mint a kávé, hatása hosszabb ideig tart és nem is olyan lórúgásszerű.
A tökéletes tea
A tökéletes teát nem nehéz elkészíteni, de sok mindenre oda kell figyelni. Legfontosabb természetesen a minőségi alapanyag, a legjobb a szálas tea használata, de filteres teánál is figyelj oda, hogy ne törmelék lapuljon zsákocskába. A tea minőségét a víz is nagyban meghatározza, a legjobb szűrt vizet használni hozzá, esetleg forrásvizet.
A tealeveleket, egy főre egy teáslanállal számolj, szórd egy porcelán vagy kerámia teáskannába. A vizet forrald fel, majd öntsd rá a tealevelekre, és fajtától függően 3-5 percig áztasd, végül öntsd át a csészébe és fogyaszd el. A teakóstolók megszagolják a kiázott leveleket és magát a teát is, illetve ellenőrzik a színét. Az igazi ínyencek magában isszák a teát, de Dilhan elmondta, hogy ha valaki szeretné ízesíteni, akkor válasszon természetes dolgokat, mézet, valódi citromlevet, zsírosabb tejet, esetleg fűszereket. Ha a fekete teádba fahéjat, szegfűszeget tennél, azt a forrázás előtt tedd. Ha elkészült akkor már csak élvezned kell az ízeket.