A tökéletes szilvás gombóc receptje
Ha te is szereted a nagyi főztjét, akkor biztos, hogy a szilvás gombóc ott van a kedvenc ételeid toplistáján. Eláruljuk, hogyan készíti a nagymamád.
A szilvás gombóc olyan misztikus ételnek tűnhet, amit 65 feletti nagymamák tudnak csak elkészíteni, de ők aztán tökéletesen. Bár igaz, hogy némi konyhai gyakorlatot igényel, nem lehetetlen feladat.
A klasszikus változaton túl készíthetsz gyorsat is, és megtöltheted barackkal vagy éppen lekvárral, ha úgy tartja kedved.
Szilvás gombóc
Hozzávalók a tésztához:
- 1 kg burgonya
- 20 dkg liszt
- egy nagy evőkanál búzadara
- 2 evőkanál olaj
- 1 tojás
- zsemlemorzsa
- só
A töltelékbe:
- 10-15 szem szilva
- fahéjas porcukor
A krumplit főzd meg héjában, majd törd össze. Dolgozd össze az olajjal, a liszttel, és a végén add hozzá a tojást, valamint kevés sót. Ha összegyúrtad, rögtön kezdj el vele dolgozni.
Nyújtsd ki a tésztát fél centi vastagra, majd vágj ki belőle nyolc centis kockákat. Mindegyik közepébe tegyél egy szem szilvát, amibe a mag helyére fahéjas porcukrot töltöttél, de beleteheted magában is a szilvát. A négyszögek sarkait hajtsd össze, és formálj gombócokat a batyukból lisztes kézzel. Forró, sós vízben főzd meg, majd, ha leszűrted, forgasd pirított zsemlemorzsába.
A zsemlemorzsát csak nagyon alacsony lángon barnítsd meg, mert nagyon könnyen odakap. Még akkor is sötétedik, ha már levetted a tűzről, hiszen a serpenyő forró.
Barackos és lekváros gombócot is készíthetsz. A gyümölcsöknek nem kell frissnek lenniük, kompótot is használhatsz.
Gyors szilvás gombóc
Hozzávalók:
- 1 pohár víz
- 5 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 2 egész tojás
- olaj
- 10 dkg zsemlemorzsa
A töltelékhez:
- 24 szilva
Önts egy pohár forró vizet egy kis fazékba, add hozzá a vajat, majd, ha felforrt, a lisztet. Kevergesd addig, amíg homogén tésztát nem kapsz. Vedd le a tűzről, majd hűtsd langyosra, és keverj bele két tojást. Egy lisztezett deszkán formálj belőle két rudat, majd oszd 24 egyenlő részre. A szilvákat magozd ki, majd ültesd a tésztakörök tetejére, és formáld gombóccá az egészet. Bő, sós vízben főzd ki, majd amikor feljöttek a víz tetejére a gombócok, szűrd le. Forgasd pirított zsemlemorzsába, és fahéjas porcukorral tálald.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció
Almás gombóc
Hozzávalók:
-
6 alma
-
5 dkg darált dió
-
1 kiskanál reszelt citromhéj
-
2 dl tej
-
4 tojás
-
10 dkg vaj
-
10 dkg cukor
-
15-20 dkg búzadara
-
zsemlemorzsa
-
olaj
A meghámozott almát vágd apró kockákra. Add hozzá a darált diót, a reszelt citromhéjat, majd a tejjel, a tojásokkal, a vajjal, a cukorral és a búzadarával gyúrd össze tészta állagúvá. Formálj belőle gombócokat, majd dobd rögtön lobogó, forró vízbe. 10-12 perc után vedd ki, és csepegtesd le. Forgasd pirított zsemlemorzsába.
OLVASD EL EZT IS!
- pörkölt
- magyaros
4 isteni pörkölt receptje
- paprika
- krumpli
4 kiadós paprikás krumpli receptje
- répa
- marha