Halászlé
Halászlé
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kg hal
- 6-7 szelet ponty
- kevés olaj
- 4-5 nagy fej vöröshagyma
- 3-4 szem burgonya
- ízlés szerint só, fehér- és feketebors
- pirospaprika
- 2-3 halászlékocka
Elkészítés:
A halat megtisztítjuk. A hagymát apróra kockázzuk, mint a pörköltnél, a burgonyát is felkockázzuk.
Az olajat felmelegítjük, beletesszük a hagymát és üvegesre pároljuk. Hozzáadjuk a kockára vágott burgonyát, és egy kicsit pirítjuk.
Belerakjuk a halat (csak a passzírozásnak valót), és kicsit pároljuk, pirítjuk. Majd félrehúzzuk a tűzről és fűszerezzük (só, bors, pirospaprika).
Felöntjük vízzel, kicsivel többel, mint ami ellepi, és felforraljuk. Addig főzzük, míg szét nem fő, ugyanis át kell majd passzírozni.
Mikor puhára főtt, elzárjuk a gázt és átpasszírozzuk. Passzírozás előtt én egy burgonyanyomóval össze szoktam törni a halat.
Ezután fogunk egy szűrőt (én levesszűrőt használtam), és ebbe szedjük kis adagokban az összetört halat, majd egy kanál segítségével, amennyire csak tudjuk, átpasszírozzuk. Így szálkamentes lesz, és jó sűrűségű levest kapunk.
Passzírozás közben mindig adagoljuk egy kis levet a szűrőben levő halhoz, könnyebben megy a passzírozás.
Mikor készen vagyunk, akkor a levet visszatesszük a tűzre és felforraljuk. Mikor forr, hozzáadjuk a halászlékockákat, majd szétfőzzük.
Ezután megkóstoljuk, ha szükséges sózzuk. Miután elég ízletes a levesünk, beletesszük a pontyszeleteket, és kb. 10 percig főzzük. Nem kell tovább, mert szétfő a hal.
Nem szabad kavarni sem már ilyenkor, vagy csak nagyon óvatosan, nehogy széttörjük a halszeletek.
Mikor megfőtt, elzárjuk a gázt és friss kenyérrel kínáljuk.