5 nagyon csokis süti téli depresszió ellen
A csokoládé, bár kalóriadús, remek téli finomság, mivel fogyasztása endorfinokat, vagyis boldogsághormonokat termel.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Tökéletes szemöldök gyanta nélkül: így fésüld, hogy szedni is alig kelljen »

Nincs köldöke a Victoria’s Secret modelljének: ilyen a hasa retus nélkül »

Így kommunikáld okosan, ha nem hívsz meg valakit az esküvőre, aki számít rá »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

A hosszú éjszakák és a hideg, barátságtalan nappalok bizony nincsenek a legjobb hatással az ember kedvére. A téli depresszió nemcsak a vitaminhiánynak köszönhető.

Bár a csokoládéban is vannak értékes tápanyagok, télen leginkább - az íze mellett természetesen - az elfogyasztása után termelődő endorfinok miatt érdemes fogyasztani. Például süti formájában.

Csokoládés puszedlik

Hozzávalók:

  • 10 dkg csokoládé
  • 10 dkg vaj
  • 15 dkg liszt
  • 2 dkg kakaópor
  • 10 dkg méz
  • 1 tojás
  • 1 mokkáskanál szódabikarbóna
  • 1 csipet őrölt gyömbér
  • 1 csipet őrölt fahéj

A csokoládét reszeld le. A tepsit béleld ki sütőpapírral. A sütőt 200 fokra melegítsd elő. Keverd ki a vajat a tojással, add hozzá a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a mézet, a gyömbért, a fahéjat, és fakanállal jól keverd össze.

Teáskanál segítségével a sütőpapírra rakj körülbelül 25 halmocskát, és 10-12 percig süsd a sütőben, majd hűtsd ki. Ajándéknak is remek.

Étcsokoládés szeletek

Hozzávalók:

  • 55 dkg liszt
  • 20 dkg vaj
  • 30 dkg cukor
  • 1 tojás
  • fél dl tej
  • 1 tasak vaníliás cukor
  • 1 kiskanál őrölt fahéj
  • 1 citrom reszelt héja

A díszítéshez:

  • 10 dkg étcsokoládé
  • 3 evőkanál vaj
  • kandírozott gyümölcs

A vajat keverd habosra a cukorral, egy csipet sóval, a vaníliás cukorral és a tojással. Ezután tedd bele a tejet, a fahéjat, a citromhéjat, kicsit keverd el, és gyúrd össze a liszttel. A tésztából formázz négy rudat, és letakarva a hűtőben pihentesd két órát.

A sütőt melegítsd elő 190 fokra. A tepsit béleld ki sütőpapírral. A lehűlt tésztát szeleteld fel, rakosgasd a tepsire, és sütőben 15 percig süsd. Lehet, hogy nem fér el egyszerre a tepsiben, így többfordulós sütés is lehet belőle. A sütőből kivéve pihentesd egy kicsit. A csokoládét olvaszd fel, keverd el az olajjal, a süteményeket félig mártsd meg benne, tedd rácsra, és hagyd megszáradni. A még puha csokoládéba kandírozott gyümölcsöt is nyomhatsz.

Csokigolyó

Hozzávalók:

  • 25+5 dkg kakaópor
  • 10 dkg darált mandula
  • 1 tojássárgája
  • 10 dkg sűrített tej

A kakaót keverd össze a sűrített tejjel, a tojássárgájával és a mandulával. A masszát tedd egy órára a mélyhűtőbe. Amikor a massza már jól lehűlt, de még nem fagyott, formázz egyforma nagyságú golyókat a krémből, és hempergesd meg jól kakaóporban. Helyezd tálcára egymás mellé a golyókat, és tálalásig tartsd a hűtőben.

Fehér csokoládés linzer

Hozzávalók:

  • 15 dkg vaj
  • 15 dkg porcukor
  • 25 dkg liszt
  • 10 dkg fehér csokoládé
  • 10 dkg darált mandula
  • 2 és fél evőkanál kakaópor
  • 2 tojás
  • 1 vaníliás cukor
  • csipetnyi só

A vajat a porcukorral, csipetnyi sóval és a vaníliás cukorral keverd ki krémesre. Egyenként dolgozd bele a tojásokat, majd kisebb adagokban vegyítsd bele a darált mandulával és a kakaóporral összekevert lisztet. A tésztát töltsd nagy lyukú, csillagcsöves nyomózsákba, és két, sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomj különféle formákat. Rakd 200 fokra előmelegített sütőbe, és 10 percig süsd. A durvára széttördelt fehér csokoládét forró vízfürdőben olvaszd meg, majd a kihűlt linzerek egyik felét mártsd bele, majd egy rácsra téve a sütiket hagyd megszilárdulni a csokit.

Csokoládés pite

Hozzávalók a tésztához:

  • 20 dkg liszt
  • 12 dkg cukor
  • 15 dkg vaj
  • 4 tojássárgája
  • 10 dkg kakaópor
  • 1 késhegynyi sütőpor

A töltelékhez:

  • 20 dkg cukor
  • 2 szelet csokoládé
  • 20 dkg őrölt dió
  • 4 tojásfehérje
  • baracklekvár

A mázhoz:

  • 5 dkg vaj
  • 10 dkg csokoládé

A liszthez keverd hozzá a sütőport, majd morzsold el benne a vajat. Tedd hozzá a cukrot, a kakaóport, majd a tojássárgájával állítsd össze. Nyújtsd ki, és tedd kivajazott, kilisztezett tepsibe. Baracklekvárral kend meg, és a következő tölteléket tedd rá: az őrölt diót, a reszelt csokoládét, a cukrot keverd össze a négy tojásfehérjének felvert habjával. Kend a tésztára a tölteléket, és előmelegített sütőben süsd 25 percig.
A vajat és a csokoládét vízfürdő felett olvaszd meg, majd kend a kihűlt sütire.

Ezt is szeretjük