5 nagyon csokis süti téli depresszió ellen
A csokoládé, bár kalóriadús, remek téli finomság, mivel fogyasztása endorfinokat, vagyis boldogsághormonokat termel.
A hosszú éjszakák és a hideg, barátságtalan nappalok bizony nincsenek a legjobb hatással az ember kedvére. A téli depresszió nemcsak a vitaminhiánynak köszönhető.
Bár a csokoládéban is vannak értékes tápanyagok, télen leginkább - az íze mellett természetesen - az elfogyasztása után termelődő endorfinok miatt érdemes fogyasztani. Például süti formájában.
Csokoládés puszedlik
Hozzávalók:
- 10 dkg csokoládé
- 10 dkg vaj
- 15 dkg liszt
- 2 dkg kakaópor
- 10 dkg méz
- 1 tojás
- 1 mokkáskanál szódabikarbóna
- 1 csipet őrölt gyömbér
- 1 csipet őrölt fahéj
A csokoládét reszeld le. A tepsit béleld ki sütőpapírral. A sütőt 200 fokra melegítsd elő. Keverd ki a vajat a tojással, add hozzá a lisztet, a kakaóport, a szódabikarbónát, a mézet, a gyömbért, a fahéjat, és fakanállal jól keverd össze.
Teáskanál segítségével a sütőpapírra rakj körülbelül 25 halmocskát, és 10-12 percig süsd a sütőben, majd hűtsd ki. Ajándéknak is remek.
Étcsokoládés szeletek
Hozzávalók:
- 55 dkg liszt
- 20 dkg vaj
- 30 dkg cukor
- 1 tojás
- fél dl tej
- 1 tasak vaníliás cukor
- 1 kiskanál őrölt fahéj
- 1 citrom reszelt héja
A díszítéshez:
- 10 dkg étcsokoládé
- 3 evőkanál vaj
- kandírozott gyümölcs
A vajat keverd habosra a cukorral, egy csipet sóval, a vaníliás cukorral és a tojással. Ezután tedd bele a tejet, a fahéjat, a citromhéjat, kicsit keverd el, és gyúrd össze a liszttel. A tésztából formázz négy rudat, és letakarva a hűtőben pihentesd két órát.
A sütőt melegítsd elő 190 fokra. A tepsit béleld ki sütőpapírral. A lehűlt tésztát szeleteld fel, rakosgasd a tepsire, és sütőben 15 percig süsd. Lehet, hogy nem fér el egyszerre a tepsiben, így többfordulós sütés is lehet belőle. A sütőből kivéve pihentesd egy kicsit. A csokoládét olvaszd fel, keverd el az olajjal, a süteményeket félig mártsd meg benne, tedd rácsra, és hagyd megszáradni. A még puha csokoládéba kandírozott gyümölcsöt is nyomhatsz.
Csokigolyó
Hozzávalók:
- 25+5 dkg kakaópor
- 10 dkg darált mandula
- 1 tojássárgája
- 10 dkg sűrített tej
A kakaót keverd össze a sűrített tejjel, a tojássárgájával és a mandulával. A masszát tedd egy órára a mélyhűtőbe. Amikor a massza már jól lehűlt, de még nem fagyott, formázz egyforma nagyságú golyókat a krémből, és hempergesd meg jól kakaóporban. Helyezd tálcára egymás mellé a golyókat, és tálalásig tartsd a hűtőben.
Fehér csokoládés linzer
Hozzávalók:
- 15 dkg vaj
- 15 dkg porcukor
- 25 dkg liszt
- 10 dkg fehér csokoládé
- 10 dkg darált mandula
- 2 és fél evőkanál kakaópor
- 2 tojás
- 1 vaníliás cukor
- csipetnyi só
A vajat a porcukorral, csipetnyi sóval és a vaníliás cukorral keverd ki krémesre. Egyenként dolgozd bele a tojásokat, majd kisebb adagokban vegyítsd bele a darált mandulával és a kakaóporral összekevert lisztet. A tésztát töltsd nagy lyukú, csillagcsöves nyomózsákba, és két, sütőpapírral kibélelt tepsibe nyomj különféle formákat. Rakd 200 fokra előmelegített sütőbe, és 10 percig süsd. A durvára széttördelt fehér csokoládét forró vízfürdőben olvaszd meg, majd a kihűlt linzerek egyik felét mártsd bele, majd egy rácsra téve a sütiket hagyd megszilárdulni a csokit.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Csokoládés pite
Hozzávalók a tésztához:
- 20 dkg liszt
- 12 dkg cukor
- 15 dkg vaj
- 4 tojássárgája
- 10 dkg kakaópor
- 1 késhegynyi sütőpor
A töltelékhez:
- 20 dkg cukor
- 2 szelet csokoládé
- 20 dkg őrölt dió
- 4 tojásfehérje
- baracklekvár
A mázhoz:
- 5 dkg vaj
- 10 dkg csokoládé
A liszthez keverd hozzá a sütőport, majd morzsold el benne a vajat. Tedd hozzá a cukrot, a kakaóport, majd a tojássárgájával állítsd össze. Nyújtsd ki, és tedd kivajazott, kilisztezett tepsibe. Baracklekvárral kend meg, és a következő tölteléket tedd rá: az őrölt diót, a reszelt csokoládét, a cukrot keverd össze a négy tojásfehérjének felvert habjával. Kend a tésztára a tölteléket, és előmelegített sütőben süsd 25 percig.
A vajat és a csokoládét vízfürdő felett olvaszd meg, majd kend a kihűlt sütire.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény