Meggyes-pudingos krémes
Egy újságban láttam meg ennek a süteménynek az alapreceptjét. Átformáltam a saját ízlésünkre, azóta is a család kedvence. Sokkal egyszerűbb elkészíteni, mint gondolnánk.
Meggyes-pudingos krémes
Hozzávalók 12 személyre
A tésztához
- 25 dkg liszt
- 25 dkg vaj
- 25 dkg cukor
- 4 tojás
- 1 kk. sütőpor
- 1 citrom héja
- másfél ek. kakaópor
- 2 cs. vaníliás cukor
- 1 üveg magozott meggybefőtt
A krémhez
- 2 cs. főzős vaníliás pudingpor
- 6 dl tej
- 1 kis pohár tejföl (szűrőn átcsöpögtetve)
- 12 dkg cukor
- 1 cs. vaníliás cukor
- 5 dkg vaj
Tetejére
- 5 dkg étcsoki
- 2,5 dl tejszín a tetejére
Elkészítés:
Először a meggybefőttet beleöntjük egy tésztaszűrőbe, a tejfölt pedig egy kisebb szűrőbe, és mindkettőt hagyjuk kicsöpögni.
A lisztet kimérjük, hozzáadjuk a sütőport és a citrom reszelt héját. A tojások fehérjét csipet sóval, 4-5 ek. cukorral kemény habbá verjük. A tojások sárgáját a maradék cukorral, a vajjal alaposan kikeverjük, ezután a három összetevőt óvatosan összedolgozzuk.
Sütőpapírral bélelt, közepes méretű tepsibe tesszük a tészta egyik felét, a kakaóport hozzákeverjük a tészta másik feléhez, és a sárga színűre kanalazzuk, majd elsimítjuk. A tetejére rendezzük a lecsöpögtetett meggyet, amit egy kicsit bele is nyomkodunk.
180 fokra előmelegített sütőben 10 percig sütjük, majd amikor feljött a tészta, a hőmérsékletet visszavesszük 150 fokra, és tovább sütjük még 35 percig.
Míg sül, elkészítjük a krémet: A tejből 1 deciliternyit csomómentesre keverünk a pudingporral és a cukorral. A maradék tejet felrakjuk a tűzre, és amikor forr, állandó kevergetés mellett hozzáadjuk a tejes pudingot, és összeforraljuk. Amikor besűrűsödött, még melegen hozzáadjuk a lecsöpögtetett tejfölt és simára keverjük. Ha kihűlt, hozzákeverünk 2-3 ek. porcukrot és a vajat. Rásimítjuk a kihűlt tészta tetejére. Felverjük a tejszínhabot és a krém tetejére simítjuk.
Gőz fölött felolvasztjuk a csokoládét és kanállal a hab tetejére csorgatjuk.
