Csorba
Évek óta készítek a csorbát. Azért kedvelem, mert változatos, finom és egészséges. Ezt a levest ajánlom cukorbetegeknek és fogyókúrázóknak is.
Citrommal is finom.
Csorba
Hozzávalók 4 személyre
- 20-25 dkg darált sertés comb(vagy pulykacomb)
- 1 db tojás
- 1 ek zabpehely
- 15-20 dkg zöldbab
- 2 db sárgarépa
- 1 db petrezselyem
- 1 szeletelt zellergumó
- 10-15 dkg káposzta
- zöld lestyánlevél
- petrezselyemzöld
- zellerzöld
- 2-3 db nagy napérlelte paradicsom
- 1 dl zöldborsó
- néhány szelet paprika
- 1 hagyma
- 1 gerezd fokhagyma
- só
- bors
- kis darab csípős paprika
- csipetnyi őrölt kömény
- mokkáskanál fűszerpaprika
- 1 teáskanál ételízesítő (lehetőleg házi)
- 1 ek olívaolaj
- 3-4 ek. korpacibere
Elkészítés:
A zöldségeket megpucoljuk és felkockázzuk.
Egy fazékban olajat hevítünk, és belerakjuk a sárgarépát, petrezselymet, zellert, káposztát, felaprított hagymát, picit sózzuk, kb. két csipetnyi sót szoktam belerakni, és elkezdjük dinsztelni, (a dinsztelt sárgarépától szép színt kap a levesünk) 2-3 perc után vízzel felengedjük.
Hozzáadjuk a levesünkhöz a megpucolt zöldbabot.
Fűszerezzük sóval, borssal, beletesszük a felkockázott paradicsomot, néhány szelet paprikát, adunk hozzá lestyánt, zellerzöldet, ételízesítőt.
Kis lángon elkezdjük főzni.
Közben elkészítjük a húsgombócot, a darált húshoz adunk egy tojást, sót, borsot, őrölt köményt, fűszerpaprikát, és belereszeljük a fokhagymát, belekeverjük a zabpelyhet. Összevágunk egy kis csokor petrezselymet, zellerzöldet, lestyánt, és ezt is belerakjuk.
Jól összegyúrjuk, és vizes kézzel kis gombócokat formázunk, nedves vágódeszkára rakjuk.
Amikor jól felforrt a levesünk, hozzáadjuk. Kb. 15 percnyi főzés után beletesszük a zöldborsót. Ekkor adjuk hozzá a korpaciberét vagy káposztalevet. A végén megszórjuk zöldfűszerrel, petrezselyemzölddel, apróra vágott lestyánlevéllel.
