Szénhidrátcsökkentett kenyér

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Párom egy hónapja 1-es típusú cukorbeteg lett, napi 200 gramm szénhidrátot kell megennie, így minél kevesebb van egy kenyérben, annyival többet ehet belőle. Így kétnaponta kenyérsütéssel próbálkozik, és ez lett a legjobb.
A bolti szénhidrátcsökkentett kenyerekkel az a baj, hogy vagy nincs rajta, hogy mennyit tartalmaz, vagy pedig 3-400gramm 5-600 Ft, ez a kenyér pedig 750-900 gramm lesz, és az 200-250 Ft-ból kijön.

Megjegyzés: Egy pici cukor azért van a receptben, hogy az élesztő jól működjön.

Jó étvágyat!

Szénhidrátcsökkentett kenyér

Hozzávalók 4 személyre

  • 50 g zabpehelyliszt 29,05 CH
  • 50 g sikér 6,5g CH
  • 100 g BLL112 kenyérliszt 70g CH
  • 150 g Graham liszt 90g CH
  • 150 g rozsliszt 99,75 CH
  • 30 g zabpehely 17,6g CH
  • 12 g szezámmag 2,8g CH
  • 12 g lenmag 3,4g CH
  • 12 g napraforgómag 0,4g CH
  • 50 g margarin
  • 8 g só
  • 5 g cukor
  • 20 g élesztő
  • 3 dl szobahőmérsékletű víz vagy inkább tej(az jobb)
  • Össz.: 335g CH (azaz szénhidrát van benne)
Recept idők

Elkészítés:

1; A liszteket egy tálba összekeverjük (akkorába, amiben majd keleszteni is tudjuk), hozzáadjuk a magvakat, a szétdarabolt margarint, a sót.

2; A szobahőmérsékletű folyadékunkba beletesszük a cukrot. Miután feloldódott, hozzámorzsoljuk az élesztőt, lassú kavargatás mellett szétáztatjuk benne, hogy ne legyen darabos, majd hagyjuk állni kb. 10 percet.

3; A 10 perc elteltével hozzáadjuk az élesztőt a lisztkeverékünkhöz, és összegyúrjuk alaposan, majd hagyjuk kelni egy órán keresztül. Majd újra alaposan átgyúrjuk, ha ragadna, a benne lévő lisztek valamelyikével lisztezzük be a kezünket a gyúrás közben. Majd ismét kelesztjük egy órát.

4; Amíg kel a tésztánk, szilikonos sütőpapírral kibélelünk egy tepsit, egy másik tepsibe pedig vizet engedünk, amit majd sütés közben a sütő aljára berakunk, hogy a kenyerünk külseje ne száradjon ki és puha legyen.

5; A második kelesztés után ismét alaposan át kell gyúrni a tésztát, de már a tepsibe rakjuk. Amikor végeztünk vele, egy órát abban is kelesztjük még. Közben a sütőt előmelegítjük 250°C-ra, amin 1/4 órát sütjük az újra megkelt tésztát. 1/4 óra után kivesszük, és hideg vízzel körbespricceljük, a sütőt pedig visszavesszük 160-180°C-ra, amin még 3/4 órát sütjük. Közben még félidőben vegyük ki, és spricceljük körbe megint hideg vízzel. Amikor megsült a kenyerünk, tálcára tesszük, körbespricceljük hideg vízzel, és lefedjük egy konyharuhával, majd hagyjuk kihűlni.

6; 750-900 gramm kenyér lesz belőle, néha a liszt miatt több víz vagy olaj kell hozzá, de ez gyúrás közben kiderül.

7; Ízlés szerint ízesítjük és elfogyasztjuk. Jó étvágyat! :)

Az anyaság kihívásai cukormáz nélkül

A Femina Klub júniusi vendége Ráskó Eszter humorista lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az anyaság és a nőiség kihívásairól beszélget. Vajon létezik-e recept a gyerekneveléshez? Miért olyan káros a tökéletes anya mítosza? Hogyan lehet az önazonosság és az önfelvállalás révén a nőknek felvértezni magukat a 21. századi normákkal szemben?

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. június 3. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

Ezt is szeretjük