Reszelt túrós
Reszelt túrós
Hozzávalók 8 személyre
Tészta hozzávalói 22x32 cm-es tepsihez
- 45 dkg liszt
- 15 dkg kristálycukor
- 1 cs vaníliás cukor
- 2 db tojássárga
- 1 cs sütőpor
- csipet só
- 3 dkg kakaó (cukrozatlan)
- 25 dkg margarin
- 0,5 dl tej
A túrós töltelékhez
- 75 dkg túró
- 20 dkg porcukor
- 5 dkg kristálycukor
- 3 db tojás (nagy)
- 2 cs vaníliás cukor
- 1 cs vaníliás pudingpor
- 10 dkg mazsola
- 1 citrom reszelt héja
- csipet só
Elkészítés:
A lisztet keverjük össze egy csipet sóval, a sütőporral, majd szitáljuk bele egy tálba. Ezután adjuk hozzá a margarint, majd kezdjük el összemorzsolni. Amikor már kellően morzsalékos, keverjük hozzá a kristálycukrot, és a kakaót. Ezután adjuk hozzá a tojássárgát, és a tejet, majd gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát.
Osszuk el két egyenlő részre, és 1-2 órára tegyük be a fagyasztóba, hogy megdermedjen, és könnyen tudjuk majd reszelni.
A túrót tegyük bele egy tálba és kicsit nyomkodjuk össze, majd adjuk hozzá a porcukrot, a vaníliás cukrot, a tojások sárgáját, a mazsolát, a vaníliás pudingport, és a reszelt citromhéjat, majd keverjük össze. A tojások fehérjét egy csipet sóval kezdjük el habbá verni, majd amikor már kezd kifehéredni, adjuk hozzá a kristálycukrot, és verjük kemény habbá. Ezután két részletben keverjük hozzá a túróhoz.
Egy 332x22 cm-es tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd vegyük ki a fagyasztóból az egyik tésztagombócot, majd egy nagy lyukú reszelőn reszeljük rá a tésztát. (Villával kicsit igazítsuk el, hogy kb. egyformán legyen a reszelt tészta a tepsiben.)
Ezután a tepsiben lévő tésztára egyenletesen kanalazzuk rá a túrós tölteléket. Vegyük ki a fagyasztóból a másik tésztát, és szintén reszeljük rá.
Helyezzük be előmelegített sütőbe, közepes hőmérsékleten 40-45 perc alatt süssük készre.
A sütőből kivéve a tepsiben hagyjuk jó langyosra hűlni, majd a sütőpapírral együtt emeljük át egy rácsra, és hűtsük ki egészen.

