Vajas kifli

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Vajas kifli

Hozzávalók 4 személyre

  • (8 db kiflihez)
  • 35 dkg liszt
  • 2,5 dl tej (+ 2 ek a lekenéshez)
  • 2,5 dkg élesztő
  • 2,5 dkg vaj (olvasztott)
  • 1 tk cukor
  • 1 tk só
Recept idők

Elkészítés:

A tejet langyosítsuk meg, majd a feléhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.

A maradék langyos tejet keverjük össze az olvasztott vajjal, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.

A lisztet keverjük össze a sóval, szitáljuk hozzá az élesztős tejhez. Ezután pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Megdagaszthatjuk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztókarjával.)

A megdagasztott tésztát ezután osszuk két egyenlő részre, majd pár pillanat alatt gyúrjuk mindegyiket gombóccá.

Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kisebb kör alakúra, majd vágjuk 4 egyforma részre. Ezután egyesével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk.

A vékonyra kinyújtott tésztát a szélesebb felénél kezdve, tekerjük fel, majd formázzuk meg a kiflit. (Mindegyik tésztával így járjunk el.)

Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megformázott kifliket.

Ezután kenjük le alaposan tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal......

Szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben pedig melegítsük be a sütőt. (Alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. (Letakarva még másnap is nagyon finom, puha.)

15897129 67a9c85ca12a1d4e942a85ad95ac6228 wm
15897133 0fd5eba9249700f748acd5eec7f09c9d wm
Ezt is szeretjük