Vajas kifli
Vajas kifli
Hozzávalók 4 személyre
- (8 db kiflihez)
- 35 dkg liszt
- 2,5 dl tej (+ 2 ek a lekenéshez)
- 2,5 dkg élesztő
- 2,5 dkg vaj (olvasztott)
- 1 tk cukor
- 1 tk só
Elkészítés:
A tejet langyosítsuk meg, majd a feléhez keverjük hozzá a cukrot, és morzsoljuk bele az élesztőt. Ezután takarjuk le, és pár perc alatt futtassuk fel.
A maradék langyos tejet keverjük össze az olvasztott vajjal, majd öntsük hozzá a felfuttatott élesztőt.
A lisztet keverjük össze a sóval, szitáljuk hozzá az élesztős tejhez. Ezután pár perc alatt dagasszuk meg a tésztát. (Megdagaszthatjuk kézzel, vagy egyszerűbben a robotgép dagasztókarjával.)
A megdagasztott tésztát ezután osszuk két egyenlő részre, majd pár pillanat alatt gyúrjuk mindegyiket gombóccá.
Az egyik tésztagombócot lisztezett felületen nyújtsuk ki egy kisebb kör alakúra, majd vágjuk 4 egyforma részre. Ezután egyesével nyújtsuk olyan vékonyra a tésztacikkeket, amilyenre csak tudjuk.
A vékonyra kinyújtott tésztát a szélesebb felénél kezdve, tekerjük fel, majd formázzuk meg a kiflit. (Mindegyik tésztával így járjunk el.)
Egy gáztepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb helyezzük rá a megformázott kifliket.
Ezután kenjük le alaposan tejjel. Ízlés szerint ekkor még megszórhatjuk nagyobb szemű sóval, esetleg köménymaggal, szezámmaggal, mákkal......
Szobahőmérsékleten hagyjuk 30 percet kelni, közben pedig melegítsük be a sütőt. (Alsó-felső sütésnél 200 fokra, légkeverésnél 160 fokra.)
Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd 20-25 perc alatt süssük szép pirosra a kifliket. A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, majd helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.
A kifli kívül ropogós, belül finom puha, foszlós. (Letakarva még másnap is nagyon finom, puha.)

