4 isteni, foszlós kalács
Lehet gyümölcsös, édes vagy sós, akár teljesen egyszerű, egy finom meleg kalácsnak nem lehet ellenállni. Reggelire, uzsonnára, kakaóval mennyei.
Mártogatós kalács
Hozzávalók:
- 50 dkg liszt
- 3 dl tej
- 4 dkg élesztő
- 10 dkg cukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 tojás
- csipetnyi só
- kevés reszelt citromhéj
Az élesztőt futtasd fel langyos tejben, majd öntsd a lisztbe. A cukrot, a citromhéjat, a tojást, a sót és a vaníliás cukrot is add a liszthez, és az egészet jól dolgozd össze.
Keleszd legalább egy órán át. Közben a tortaformát először sütőpapírral, majd a megkelt tésztával béleld ki.
Egy kicsit vagdosd be a kalács tetejét, kend meg az elkevert tojással, meghintheted még darált dióval vagy mandulával is, és ismét keleszd egy órát. Süsd 180 fokon mintegy 50 percig. Fogyasztáskor a szeleteket kakaóba vagy tejeskávéba mártogathatod.
Kakaós kalács
Hozzávalók:
- 80 dkg liszt
- 5 dkg cukor
- 1 csomag élesztő
- 1 dl étolaj
- 3 tojás
- 3 dl tej
- kevés só
- 25 dkg margarin
- 25 dkg porcukor
- 3 evőkanál kakaó
Keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot, az étolajat, a tojást, a tejet és a sót. Dagaszd, és hagyd kelni kicsit. A margarin, a porcukor és a kakaó összekeverésével készítsd el a krémet. A megkelt tésztát kétfelé oszthatod, akkor két kalács lesz belőle. Készíts a tésztából 3 cipót, nyújtsd ki, és kend meg a krémmel, majd tekerd fel, végül fond össze a darabokat, és így süsd készre.
Almás kalács
Hozzávalók:
- 20 dkg liszt
- 2 tojás
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- fél csomag sütőpor
- kevés fahéj
- tejföl
- 50 dkg hámozott, 8 részre vágott alma
A vajat keverd a cukorral habosra, majd add hozzá a tojások sárgáját, a sütőporral kevert lisztet, és annyi tejfölt, hogy sima tésztát kapj. Keverd bele a fahéjat és a fehérjék kemény habját. Helyezd olajozott és lisztezett formába, rakd ki az almadarabokkal, hintsd be cukorral, és süsd 30 percig.
A változókorról tabuk nélkül - Hogyan küzdj meg az életközepi válsággal nőként?
Iványi Orsolya, a menopauzaedukáció egyik legnagyobb hazai szószólója, tabuk nélkül beszél a változókor testi-lelki kihívásairól, és arról, hogyan élhetjük meg ezt az időszakot, mint új kezdetet. A Femina Klub novemberi előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz az életközepi krízisek kezelésére, és megtudhatod, hogyan értelmezhetjük újra önmagunkat, karrierünket és kapcsolatrendszerünket.
További részletek: feminaklub.hu/
Használd az „IVANYI” kuponkódot, és 20% kedvezménnyel vásárolhatod meg a jegyed!
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2024. november 27. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Sonkás fonott kalács
Hozzávalók:
- 1 kg liszt
- 5 dl tej
- 2 tasak élesztő
- 10 dkg margarin
- 8 tojás
- kevés vaníliás cukor
- 1 kávéskanál só
- 30 dkg főtt sonka
A liszthez add hozzá a tejet, az élesztőt, a margarint, a cukrot, a sót és 6 tojás sárgáját. A sonkát vágd apró kockákra, tedd bele a tésztába, gyúrd össze, majd szórd meg egy kevés liszttel. A megkelt tésztát vágd három darabra. A tésztadarabokból készíts egyenlő vastagságú tésztarudakat, ezeket fond össze, és helyezd lapos tepsibe. A végeit nyomd össze, és hajtsd a tészta alá. A maradék 2 tojás sárgáját keverd össze kevés vízzel, majd kend be vele a kalács tetejét. 35-40 percig langyos helyen érleld, akkor újból kend be, végül süsd meg.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény