4 isteni, foszlós kalács
Lehet gyümölcsös, édes vagy sós, akár teljesen egyszerű, egy finom meleg kalácsnak nem lehet ellenállni. Reggelire, uzsonnára, kakaóval mennyei.

Ez is érdekelhet

Télen-nyáron nélkülözhetetlen bulikellék: megtehetsz bármit, mert nem érzel semmit (x)

A szabadban töltött idő egészségre gyakorolt pozitív hatása minden multivitaminnál többet ér (x)

Meglepő fellépést vállalt Mező Misi: közel 600 fiatal énekelt vele (x)

7 dolog, ami károsítja, és ami védi az idegeinket (x)

beauty and style

Nicole Kidman hajszíne az őszi szezon új kedvence: ezt fogják legtöbbször kikeverni a fodrászok »

Ilyen egyszerű elkészíteni Meghan hercegné tökéletes kis kontyát – 5 perc alatt össze lehet dobni »

Nem talált a méretében szexi fehérneműt a plus size blogger, ezért saját kollekcióval állt elő »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Mártogatós kalács

Hozzávalók:

  • 50 dkg liszt
  • 3 dl tej
  • 4 dkg élesztő
  • 10 dkg cukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 tojás
  • csipetnyi só
  • kevés reszelt citromhéj

Az élesztőt futtasd fel langyos tejben, majd öntsd a lisztbe. A cukrot, a citromhéjat, a tojást, a sót és a vaníliás cukrot is add a liszthez, és az egészet jól dolgozd össze.

Keleszd legalább egy órán át. Közben a tortaformát először sütőpapírral, majd a megkelt tésztával béleld ki.

Egy kicsit vagdosd be a kalács tetejét, kend meg az elkevert tojással, meghintheted még darált dióval vagy mandulával is, és ismét keleszd egy órát. Süsd 180 fokon mintegy 50 percig. Fogyasztáskor a szeleteket kakaóba vagy tejeskávéba mártogathatod.

Kakaós kalács

Hozzávalók:

  • 80 dkg liszt
  • 5 dkg cukor
  • 1 csomag élesztő
  • 1 dl étolaj
  • 3 tojás
  • 3 dl tej
  • kevés só
  • 25 dkg margarin
  • 25 dkg porcukor
  • 3 evőkanál kakaó

Keverd össze a lisztet, az élesztőt, a cukrot, az étolajat, a tojást, a tejet és a sót. Dagaszd, és hagyd kelni kicsit. A margarin, a porcukor és a kakaó összekeverésével készítsd el a krémet. A megkelt tésztát kétfelé oszthatod, akkor két kalács lesz belőle. Készíts a tésztából 3 cipót, nyújtsd ki, és kend meg a krémmel, majd tekerd fel, végül fond össze a darabokat, és így süsd készre.

Almás kalács

Hozzávalók:

  • 20 dkg liszt
  • 2 tojás
  • 10 dkg cukor
  • 10 dkg vaj
  • fél csomag sütőpor
  • kevés fahéj
  • tejföl
  • 50 dkg hámozott, 8 részre vágott alma

A vajat keverd a cukorral habosra, majd add hozzá a tojások sárgáját, a sütőporral kevert lisztet, és annyi tejfölt, hogy sima tésztát kapj. Keverd bele a fahéjat és a fehérjék kemény habját. Helyezd olajozott és lisztezett formába, rakd ki az almadarabokkal, hintsd be cukorral, és süsd 30 percig.

Sonkás fonott kalács

Hozzávalók:

  • 1 kg liszt
  • 5 dl tej
  • 2 tasak élesztő
  • 10 dkg margarin
  • 8 tojás
  • kevés vaníliás cukor
  • 1 kávéskanál só
  • 30 dkg főtt sonka

A liszthez add hozzá a tejet, az élesztőt, a margarint, a cukrot, a sót és 6 tojás sárgáját. A sonkát vágd apró kockákra, tedd bele a tésztába, gyúrd össze, majd szórd meg egy kevés liszttel. A megkelt tésztát vágd három darabra. A tésztadarabokból készíts egyenlő vastagságú tésztarudakat, ezeket fond össze, és helyezd lapos tepsibe. A végeit nyomd össze, és hajtsd a tészta alá. A maradék 2 tojás sárgáját keverd össze kevés vízzel, majd kend be vele a kalács tetejét. 35-40 percig langyos helyen érleld, akkor újból kend be, végül süsd meg.

Ezt is szeretjük