5 isteni pitevariáció
Vesd bele magad a világ legegyszerűbb sütije, a pite elkészítésének fortélyaiba. Az iránytű az alaptészta receptje.
A vajas, omlós tészták családjába tartozó pite igen népszerű édesség, és nem csak a gyerekek kedvence.
Gyümölcsös verziói bármikor elkészíthetők befőttekből vagy konzervekből.
A pite alapreceptjét szakértőnktől, Gantner Klárától kaptuk, aki igazán otthonosan mozog a francia eredetű édesség világában.
Egyszerű pite
Hozzávalók:
- 250 g liszt
- 75 g cukor
- 100 g vaj
- 1 tojás
A hozzávalókat gyúrd össze, ha szükséges, egy kevés vizet is adj hozzá. Pihentesd legalább fél órát a hűtőben, majd nyújtsd ki úgy fél centi vastagra, és helyezd tepsibe, lehetőleg kerek pite- vagy tortaformába, úgy, hogy 2-3 centis pereme is legyen.
A töltelékbe tegyél gyümölcsöt, egy kis cukrot és valamilyen hordozóanyagot, például tejszínt vagy mascarponét. Simítsd a tésztára, és 25-30 perc alatt süsd meg.
Sárgarépás pite
Hozzávalók:
- 1 bögre finomra reszelt sárgarépa
- 1 bögre cukor
- 1 bögre vaj
- 1 sütőpor
- 1 citrom reszelt héja
- baracklekvár
- liszt
Az alapanyagokat gyúrd össze annyi liszttel, amennyit felvesznek. A tésztát nyújtsd ki két lapra. Az egyik felét tedd a tepsibe, és kend meg vastagon baracklekvárral, majd helyezd rá a másik lapot, és süsd meg.
Bécsi málnás pite
Hozzávalók a tésztához:
- 15 dkg vaj
- 25 dkg liszt
- 1 tojássárgája
- 2 kávéskanál porcukor
- 1 evőkanál bor
A tetejére:
- 5 tojásfehérje
- 5 evőkanál cukor
- 40 dkg mirelit málna
A hozzávalókból gyúrj tésztát, és fél óráig hűvös helyen pihentesd. Nyújtsd ki a tésztát félujjnyi vastagra, és mérsékelt hőfokon süsd világossárgára. Hűtsd ki a sütit. Közben készítsd el a tetejére szánt habot. Verd fel keményre a tojásfehérjét, keverd bele a cukrot, és forgasd bele a felengedett, jól lecsepegtetett málnát. A keveréket tedd rá a tésztára, és mérsékelt hőfokon szárítsd meg a gyümölcshabot. A málnát tetszés szerint helyettesítheted a kedvenc gyümölcsöddel.
Kakaós-habos pite
Hozzávalók:
A tésztához:
- 40 dkg liszt
- 10 dkg cukor
- 10 dkg vaj
- 1 tojássárgája
- fél csomag sütőpor
- kevés tej
- kakaópor
A tetejére:
- 3 tojásfehérje
- 15 dkg porcukor
A lisztből, a cukorból, a vajból, a sütőporból, a tojássárgájából és kevés tejből gyúrd meg tésztát. Oszd három egyenlő cipóformára. Kettőbe tegyél egyenként két evőkanál kakaóport, és jól dolgozd el. Az egyik kakaós tésztát nyújtsd ki, fektesd tepsibe, és kend meg a tetejét lekvárral. Tedd rá a kinyújtott sárga tésztát, és ennek is kend meg a tetejét lekvárral, majd borítsd rá a harmadik, kakaós lapot. Süsd meg a sütit. A végén a tojásfehérjét a porcukorral verd kemény habbá, és kend a megsült tészta tetejére. Dugd vissza a tepsit a sütőbe, és szárítsd meg a habot.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Egyszerű túrós pite
Hozzávalók:
- 35 dkg cukor
- 20 dkg vaj
- 30 dkg liszt
- 40 dkg túró
- 6 tojássárgája
- fél citrom reszelt héja
Gyúrj tésztát a 10 dkg cukorból, a vajból, a lisztből, két tojássárgájából és fél citrom reszelt héjából. A tészta feléből nyújts ki egy 3 cm vastag négyszögletes lapot. Tedd tepsibe, és félig süsd meg. A túróból, 4 tojássárgájából, 25 dkg cukorból készítsd el a tölteléket, és kend a félig kisült tésztalapra. A tészta másik felét szintén nyújtsd ki, és fektesd a túrós töltelékre. A süti tetejét szurkáld meg villával, és teljesen süsd meg. Tálaláskor szeleteld fel kis kockákra, és pici porcukorral hintsd meg a tetejét.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény