4 isteni húsvéti süti

Könnyen és gyorsan

Mint minden ünnepnek, a húsvétnak is vannak jellegzetes ételei. Most 4 édesség receptjével segítünk, imádni fogják a csemeték és a vendégek.

Húsvéti tojásvadászat
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Flódni

Hozzávalók:

  • fél kg liszt
  • fél kg cukor
  • fél kg dió
  • fél kg alma
  • 3 evőkanál méz
  • 3 tojássárgája
  • 1 dl olaj
  • 1 citrom reszelt héja

Gyúrd össze a lisztet, az olajat, a tojássárgájákat és egy evőkanál mézet. A tésztát oszd három részre, és mindegyiket nyújtsd ki a tepsid méretére. Olajozd ki, és tedd bele az első réteg tésztát.

Kend meg olajjal, öntözd meg mézzel, és szórd rá a fele cukorral elkevert diót. Fektesd rá a második lapot, ismét olaj és méz, majd jöhet rá a cukor másik felével összekevert reszelt alma. Tedd rá az utolsó lapot, még egyszer jöhet az olaj és a méz, ezeket kend el a tészta tetején, és mehet az egész a sütőbe.

Túrós-mazsolás szelet

Hozzávalók:

A tésztához:

  • 15 dkg vaj
  • 4 tojás
  • 3 dkg élesztő
  • 2,5 dl tej
  • 50 dkg liszt
  • olaj vagy vaj a tepsi kikenéséhez

A töltelékhez:

  • 50 dkg túró
  • 15 dkg porcukor
  • 1 csomag vaníliás cukor
  • 1 citrom reszelt héja
  • 10 dkg mazsola
  • 1 dl rum vagy rumaroma

A mazsolát langyos vízzel mosd meg, csepegtesd le, majd áztasd rumba. Az élesztőt langyos tejben futtasd fel. A tojások sárgáját a vajjal keverd habosra, add hozzá a lisztet, a felfuttatott élesztőt, és az egészet alaposan dolgozd össze. A tésztát két részre oszd, az egyik felét nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy olajjal kikent, kilisztezett, kerek sütőformát.
A túrót törd át, a vaníliás cukorral és a porcukorral keverd simára, add hozzá a mazsolát és a citromhéjat. A tojásfehérjékből verj kemény habot, keverd óvatosan a túrókrémhez, majd az egész masszát öntsd a kibélelt formába. A tészta másik felét is nyújtsd ki, terítsd a forma tetejére, a széleket jól nyomkodd le. Ezután a tésztát pihentesd lefedve, langyos helyen egy órán keresztül, majd előmelegített sütőben 160 fokon 40 percig süsd. Ha elkészült, még melegen borítsd ki a formából, szórd meg porcukorral, és szeletekre vágva kínáld.

Citromos-joghurtos sütemény

Hozzávalók:

  • 10 dkg puha vaj
  • 15 dkg cukor
  • 2 tojás
  • fél vaníliarúd
  • csipetnyi só
  • 25 dkg liszt
  • 2 teáskanál sütőpor
  • 15 dkg natúr joghurt
  • 1 dl citromlé
  • 5-6 evőkanál porcukor

Egy 25 cm hosszú, téglalap alakú sütőformát kenj ki vékonyan vajjal, és kevés liszttel szórd meg. A vajat a cukorral keverd habosra, add hozzá a két egész tojást, a vaníliarúd kikapart belsejét és egy csipet sót. A lisztet keverd el a sütőporral, és a joghurttal felváltva add a vajas masszához. A tésztát simítsd a sütőformába, és a sütő alsó részén - 175 fokon - süsd meg. Ha túlzottan barnul, takard le alufóliával. Mielőtt kivennéd a sütőből, tűpróbával győződj meg arról, hogy átsült-e.
A süteményt borítsd ki a formából, és rácson hagyd kihűlni. A citromléből vegyél el 3-4 evőkanálnyit, és adj hozzá annyi porcukrot, hogy a dekoráláshoz megfelelő állagú cukormázat kapj. A maradék citromlevet keverd el ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukorral. A kihűlt süteménybe szúrj pálcikával vagy hústűvel lyukakat. A citromlevet ezekbe folyasd bele, hagyd beszívódni. Egy ecsetet márts a citromlébe, és a sütemény tetejét többször is kend át. Végül vond be a cukormázzal.

Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival

Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!

Promóció

Tojással sült foszlós kalács

Hozzávalók:

  • fél kg liszt
  • 3 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 2 tojássárgája
  • 5 dkg porcukor
  • 10 dkg vaj
  • 1 mokkáskanál só
  • 5-6 főtt tojás, megpucolva

A tejbe keverj egy kevés cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd megfutni. Utána a többi hozzávalót is gyúrd jól össze, és hagyd a duplájára kelni. A tésztából készíts három rudat, fond össze őket, és tedd kivajazott tortaformába, úgy, hogy a két vége középre kerüljön a fonatnak. Újra keleszd az egészet - takard le, és tedd meleg helyre legalább 15 percre. A tojásokat kend meg olajjal, és szúrd ki mindegyiket tűvel a hegyes végénél, nehogy felrobbanjanak. Tedd őket a tésztába, amit a tojások körül kenj meg a sárgájával. Magas hőfokon süsd, majd úgy szeleteld, hogy mindenkinek jusson egy tojás.

Ezt is szeretjük