4 isteni húsvéti süti
Mint minden ünnepnek, a húsvétnak is vannak jellegzetes ételei. Most 4 édesség receptjével segítünk, imádni fogják a csemeték és a vendégek.
Flódni
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- fél kg cukor
- fél kg dió
- fél kg alma
- 3 evőkanál méz
- 3 tojássárgája
- 1 dl olaj
- 1 citrom reszelt héja
Gyúrd össze a lisztet, az olajat, a tojássárgájákat és egy evőkanál mézet. A tésztát oszd három részre, és mindegyiket nyújtsd ki a tepsid méretére. Olajozd ki, és tedd bele az első réteg tésztát.
Kend meg olajjal, öntözd meg mézzel, és szórd rá a fele cukorral elkevert diót. Fektesd rá a második lapot, ismét olaj és méz, majd jöhet rá a cukor másik felével összekevert reszelt alma. Tedd rá az utolsó lapot, még egyszer jöhet az olaj és a méz, ezeket kend el a tészta tetején, és mehet az egész a sütőbe.
Túrós-mazsolás szelet
Hozzávalók:
A tésztához:
- 15 dkg vaj
- 4 tojás
- 3 dkg élesztő
- 2,5 dl tej
- 50 dkg liszt
- olaj vagy vaj a tepsi kikenéséhez
A töltelékhez:
- 50 dkg túró
- 15 dkg porcukor
- 1 csomag vaníliás cukor
- 1 citrom reszelt héja
- 10 dkg mazsola
- 1 dl rum vagy rumaroma
A mazsolát langyos vízzel mosd meg, csepegtesd le, majd áztasd rumba. Az élesztőt langyos tejben futtasd fel. A tojások sárgáját a vajjal keverd habosra, add hozzá a lisztet, a felfuttatott élesztőt, és az egészet alaposan dolgozd össze. A tésztát két részre oszd, az egyik felét nyújtsd ki, és bélelj ki vele egy olajjal kikent, kilisztezett, kerek sütőformát.
A túrót törd át, a vaníliás cukorral és a porcukorral keverd simára, add hozzá a mazsolát és a citromhéjat. A tojásfehérjékből verj kemény habot, keverd óvatosan a túrókrémhez, majd az egész masszát öntsd a kibélelt formába. A tészta másik felét is nyújtsd ki, terítsd a forma tetejére, a széleket jól nyomkodd le. Ezután a tésztát pihentesd lefedve, langyos helyen egy órán keresztül, majd előmelegített sütőben 160 fokon 40 percig süsd. Ha elkészült, még melegen borítsd ki a formából, szórd meg porcukorral, és szeletekre vágva kínáld.
Citromos-joghurtos sütemény
Hozzávalók:
- 10 dkg puha vaj
- 15 dkg cukor
- 2 tojás
- fél vaníliarúd
- csipetnyi só
- 25 dkg liszt
- 2 teáskanál sütőpor
- 15 dkg natúr joghurt
- 1 dl citromlé
- 5-6 evőkanál porcukor
Egy 25 cm hosszú, téglalap alakú sütőformát kenj ki vékonyan vajjal, és kevés liszttel szórd meg. A vajat a cukorral keverd habosra, add hozzá a két egész tojást, a vaníliarúd kikapart belsejét és egy csipet sót. A lisztet keverd el a sütőporral, és a joghurttal felváltva add a vajas masszához. A tésztát simítsd a sütőformába, és a sütő alsó részén - 175 fokon - süsd meg. Ha túlzottan barnul, takard le alufóliával. Mielőtt kivennéd a sütőből, tűpróbával győződj meg arról, hogy átsült-e.
A süteményt borítsd ki a formából, és rácson hagyd kihűlni. A citromléből vegyél el 3-4 evőkanálnyit, és adj hozzá annyi porcukrot, hogy a dekoráláshoz megfelelő állagú cukormázat kapj. A maradék citromlevet keverd el ízlés szerint 1-2 evőkanál porcukorral. A kihűlt süteménybe szúrj pálcikával vagy hústűvel lyukakat. A citromlevet ezekbe folyasd bele, hagyd beszívódni. Egy ecsetet márts a citromlébe, és a sütemény tetejét többször is kend át. Végül vond be a cukormázzal.
Kiút a társfüggőségből - Hogyan szabadulj meg a mérgező kapcsolatoktól?
Knapek Éva klinikai szakpszichológus, tabuk nélkül beszél a társfüggőség jellemzőiről, és bemutatja a kialakulásának okait, a kapcsolati dinamikákat, és a felismeréshez vezető jeleket a saját életünkben, közeli kapcsolatainkban. A Femina Klub januári előadásán hasznos tanácsokat kaphatsz hogyan léphetsz ki ezekből a helyzetekből, és hogyan alakíthatsz ki egészséges, egyenrangú kapcsolatokat.
További részletek: feminaklub.hu/
Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.
Időpont: 2025. január 7. 18 óra
Helyszín: MOM Kulturális Központ
Promóció
Tojással sült foszlós kalács
Hozzávalók:
- fél kg liszt
- 3 dkg élesztő
- 3 dl tej
- 2 tojássárgája
- 5 dkg porcukor
- 10 dkg vaj
- 1 mokkáskanál só
- 5-6 főtt tojás, megpucolva
A tejbe keverj egy kevés cukrot, morzsold bele az élesztőt, és hagyd megfutni. Utána a többi hozzávalót is gyúrd jól össze, és hagyd a duplájára kelni. A tésztából készíts három rudat, fond össze őket, és tedd kivajazott tortaformába, úgy, hogy a két vége középre kerüljön a fonatnak. Újra keleszd az egészet - takard le, és tedd meleg helyre legalább 15 percre. A tojásokat kend meg olajjal, és szúrd ki mindegyiket tűvel a hegyes végénél, nehogy felrobbanjanak. Tedd őket a tésztába, amit a tojások körül kenj meg a sárgájával. Magas hőfokon süsd, majd úgy szeleteld, hogy mindenkinek jusson egy tojás.
OLVASD EL EZT IS!
- sütemény
- túró
A tökéletes túrós bukta receptje
- alma
- eper
Így készül a tökéletes piskótatekercs
- alma
- sütemény