Aszpikos sonkatorta
Aszpikos sonkatorta
Hozzávalók 4 személyre
- (egy kisebb kuglóf vagy őzgerinc formához)
- 50 dkg vékonyra szeletelt sonka
- 1 nagy alma
- 3 db csemege uborka
- 45 dkg franciasaláta zöldségkeverék
- 4 db főtt tojás
Zselatinos tartármártáshoz
- 1.5 dl majonéz
- 2 dl tejföl (2,8%-os)
- 2 dkg zselatin (por)
- 1 dl víz
- 0.5 citrom leve
- só
- őrölt bors
- cukor ízlés szerint
Elkészítés:
A kuglóf (v. őzgerinc) formát béleljük ki fóliával, majd helyezzük bele a sonkaszeleteket úgy, hogy fedjék egymást. Végül helyezzünk az aljára egy szelet sonkát, és tegyük félre.
Az almát, az uborkát, a főtt tojásokat, és a maradék sonkát vágjuk fel kisebb kockákra.
A franciasaláta zöldségkeveréket enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen.
Ezután tegyük bele egy tálba az összes hozzávalót, és óvatosan keverjük össze.
A majonézt dolgozzuk simára a tejföllel, a citromlével, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és cukorral.
Ezután öntsük rá a keveréket a tálban lévő zöldségekre, majd szintén óvatosan keverjük össze.
A vizet forraljuk fel, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük, míg teljesen feloldódik.
Ezután hűtsük langyosra, majd öntsük a mártásos-zöldséges keverékhez, és szintén óvatosan keverjük össze.
A sonkával kibélelt formába öntsük bele a zselatinos zöldségkeveréket, tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (Ízlés szerint a tetejére is tehetünk sonkaszeleteket.)
Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a formát, majd óvatosan borítsuk rá egy tálcára. Ezután vegyük le a formát, és a fóliát a sonkatortáról, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

