Aszpikos sonkatorta

Aszpikos sonkatorta

Hozzávalók 4 személyre

  • (egy kisebb kuglóf vagy őzgerinc formához)
  • 50 dkg vékonyra szeletelt sonka
  • 1 nagy alma
  • 3 db csemege uborka
  • 45 dkg franciasaláta zöldségkeverék
  • 4 db főtt tojás

Zselatinos tartármártáshoz

  • 1.5 dl majonéz
  • 2 dl tejföl (2,8%-os)
  • 2 dkg zselatin (por)
  • 1 dl víz
  • 0.5 citrom leve
  • őrölt bors
  • cukor ízlés szerint
Recept idők

Elkészítés:

A kuglóf (v. őzgerinc) formát béleljük ki fóliával, majd helyezzük bele a sonkaszeleteket úgy, hogy fedjék egymást. Végül helyezzünk az aljára egy szelet sonkát, és tegyük félre.

Az almát, az uborkát, a főtt tojásokat, és a maradék sonkát vágjuk fel kisebb kockákra.

A franciasaláta zöldségkeveréket enyhén sós vízben főzzük pár perc alatt roppanósra, majd szűrjük le, és hűtsük ki egészen.

Ezután tegyük bele egy tálba az összes hozzávalót, és óvatosan keverjük össze.

A majonézt dolgozzuk simára a tejföllel, a citromlével, ízlés szerint sóval, őrölt borssal és cukorral.

Ezután öntsük rá a keveréket a tálban lévő zöldségekre, majd szintén óvatosan keverjük össze.

A vizet forraljuk fel, vegyük le a tűzről és adjuk hozzá a zselatint, majd addig keverjük, míg teljesen feloldódik.

Ezután hűtsük langyosra, majd öntsük a mártásos-zöldséges keverékhez, és szintén óvatosan keverjük össze.

A sonkával kibélelt formába öntsük bele a zselatinos zöldségkeveréket, tegyük be a hűtőbe pár órára, hogy kellően megdermedjen, és az ízek jól összeérjenek. (Ízlés szerint a tetejére is tehetünk sonkaszeleteket.)

Tálalás előtt vegyük ki a hűtőből a formát, majd óvatosan borítsuk rá egy tálcára. Ezután vegyük le a formát, és a fóliát a sonkatortáról, majd éles késsel ízlés szerint szeleteljük fel, és úgy kínáljuk.

15865869 2eae50c4482a8075d042649416cbe4df wm
15865873 0e0ab756ef81db78d3fc5a1a1e2a58e9 wm
Ezt is szeretjük