Mákos-marcipános keksz

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Mákos-marcipános keksz

Hozzávalók 2 személyre

  • 20 dkg liszt
  • 5 dkg egész mák
  • 5 dkg marcipán
  • 15 dkg vaj
  • 5 dkg porcukor
  • 1 cs vaníliás cukor
  • 1 tk sütőpor
  • 1 db tojás (nagy)
  • 0.5 ek tejföl
  • 1 citrom reszelt héja
  • csipet só
Recept idők

Elkészítés:

A mákot állandó kevergetés mellett pár pillanat alatt pörköljük meg, majd öntsük ki egy tányérra, és hűtsük ki teljesen. (Vigyázzunk, nehogy a mák megégjen, egy pár pillanat elég ahhoz, hogy kellően megpörkölődjön!!!)

A lisztet szitáljuk át, keverjük össze a sütőporral, egy csipet sóval, és a reszelt citromhéjjal. Ezután adjuk hozzá a felkockázott hideg vajat, majd kezdjük el összemorzsolni.

Amikor már kellően morzsalékos, adjuk hozzá az előzőleg megpörkölt mákot, a porcukrot és a vaníliás cukrot, reszeljük hozzá a marcipánt, majd keverjük össze.

Ezután adjuk hozzá a tojássárgáját, a tejfölt, és gyors mozdulatokkal gyúrjuk össze a tésztát, csomagoljuk be fóliába, és tegyük be egy órára a hűtőbe, hogy kellően lehűljön, és könnyen nyújtható legyen.

A hűtőből kivéve, lisztezett felületen nyújtsuk ki kb. 0,5 cm vastagra, majd ízlés szerinti méretűre vágjuk fel a tésztát. (Én derelyevágóval vágtam fel.)

Egy tepsit béleljünk ki sütőpapírral, majd egymástól kicsit távolabb, helyezzük rá a tésztát. (Sütés közben a tészta nőni fog.)

Helyezzük be előmelegített sütőbe, majd közepes hőmérsékleten süssük 10-15 perc alatt szép aranybarnára. (Én légkeverésnél 150 fokon, 10 percig sütöttem.)

A sütőből kivéve hagyjuk pár percig a tepsiben, helyezzük rácsra, és hűtsük ki teljesen.

Ízlés szerint süthetjük világosabbra, vagy éppen sötétebbre.

15888337 844f1aa5d00077c38e0c2182c359693f wm
15888347 4d9923a18c9bb8cb839892cab2e3a981 wm
Ezt is szeretjük