Sokoldalú kókuszgolyó
Imádok sütni-főzni, szinte minden héten előrukkolok valami új süteménnyel a testvéreimnek, a barátaimnak. A kókuszgolyó az egyik kedvenc édességünk, de egy idő után unalmassá vált számunkra: mindig ugyanaz a forma, íz. Gondoltam, kitalálok valami újat :) Eszembe jutott, hogy a keksztekercs és a kókuszgolyó receptje szinte ugyanaz, és hogy többféleképpen is elkészíthető ez a finomság. Amikor először készítettem el 3féleképpen, mindenki odavolt érte. Farsangi gyerekzsúrokon is nagy sikert aratott, hiszen nincs farsang kókuszgolyó nélkül. Most nem csak a szokványos kókuszos finomság volt az asztalon.
Összességében szerintem szuper kis recept.
Sokoldalú kókuszgolyó
Hozzávalók 12 személyre
- 2 csésze darált keksz
- 4 evőkanál porcukor
- 2 evőkanál lekvár (én meggylekvárral szoktam)
- 2.5 dkg vaj
- ízlés szerint vaníliacukor
- 3 evőkanál cukrozatlan kakaópor
- 0.5 l tej
- ízlés szerint rum aroma
- kókuszreszelék
Elkészítés:
A keksztekercs: A kakaós tésztához keverjük össze egy tálban a darált kekszet, a porcukor felét(2 evőkanál), a lekvárt, fél felolvasztott vajat, a tejet, a kakaóport és a rumaromát(felnőttek esetében én rumot szoktam).
Amikor már érezzük, hogy jól összeállt a tésztánk, vegyük ki a tálba és egy zacskón nyújtsuk szét egyenletes vastagságúra. Így könnyebb lesz majd a feltekerés. Miután készen vagyunk a nyújtással, vegyünk egy tiszta tálat, és robotgéppel keverjük benne össze a vajat, a porcukrot,a vanília aromát/vaníliacukrot és kb. 2 evőkanálnyi kókuszreszeléket. Így szép egyenletes masszát kapunk. Ha ezzel is megvagyunk, már csak össze kell állítanunk a tekercsünket.
Ízlés szerinti vastagságban kenjük fel a krémet a barna tésztánkra, majd a zacskó segítségével lassan, szorosra feltekerjük. Kb 2 óra pihenés a hűtőben épp elég neki.
Kókuszgolyó: A barna tészta receptje és összeállítási módja ugyanaz, csak ebben az esetben kis golyókat formázunk, és kókuszreszelékben jó alaposan megforgatjuk.
Mázas golyók: Itt is a barna tészta van a középpontban, de most megolvasztunk egy kevés fehér-, tej- vagy étcsokoládét egy kevés olajjal (hogy szép fényes csokoládét kapjunk), és abba mártjuk a golyócskáinkat.
+ Gyerekeknek: a mázas golyócskákat feltűzhetjük hurkapálcára és egy kis mogyoróval, csokidarabokkal, kókuszreszelékkel vicces arcokat alkothatunk belőlük:)
Jó étvágyat hozzá!
