Tepertős pogácsa
Melegen, hidegen is nagyon finom.
Tepertős pogácsa
Hozzávalók 12 személyre
- 1 kg liszt
- 50 dkg margarin
- 2 tojás
- 5 dkg élesztő
- 1 kis dobozos tejföl (150g)
- 5 dkg só
- 1 kk bors
- 2.5 – 3 dl tej (amennyit felvesz a tészta)
- 40 dkg apróra vágott tepertő
- + 1 egész tojás a lekenéshez
Elkészítés:
Az élesztőt 1 dl langyos tejjel, pici cukorral felfuttatjuk.
A többi hozzávalóból (a tepertő kivételével) a tej fokozatos hozzáadásával, fűszerekkel, egy lazább kelt tésztát gyúrunk.
Majd a tésztát kb. fél órát kelesztjük. Ketté vesszük a tésztát (így könnyebb vele dolgozni).
Mind a két tésztát téglalap alakúra, kb. 1 cm vastagságúra kinyújtjuk. Egy kanál domború oldalával szépen elsimítjuk rajta a darált vagy aprított tepertőt.
Megszórjuk sóval, borssal.
A tésztát képzeletben 3 vízszintes sávra osztjuk.
A felső sávot a közepére, lefelé hajtjuk, az alsó sávot alulról felfelé haladva ráhajtjuk.
Az így kapott sáv mindkét végét, balról és jobbról is középre hajtjuk.
Konyharuhával letakarva 20 percet pihentetjük, elnyújtjuk, majd megint hajtogatjuk.
Megint 20 perc pihentető, nyújtás, hajtogatás.
Elnyújtjuk kb. másfél ujjnyi vastagra, egy éles késsel berácsozzuk, egy lisztbe mártott, közepes méretű pogácsa szaggatóval kiszaggatjuk.
Sütőpapírral bélelt tepsibe pakoljuk egymástól kicsit távolabb, szilikonecset segítségével, lekenjük egy egész, felvert tojással.
Előmelegített sütőben, 20 perc alatt, 170 fokon hőlégkeveréssel megsütjük.
Passata, az Univer új terméke!
A sűrített paradicsomhoz képest, lágyabb, folyékonyabb állagú paradicsomos készítmény. Számos előnye mellett a termék hígítást nem igényel. Konyhakészen felhasználható, akár tésztaszósz alapanyagaként, levesben vagy egyszerűen pizzára kenve. Rendkívül sokoldalú, és számos étel elkészítéséhez használható.
Promóció