Tökfőzelék
Édesanyámtól tudom a receptet, bár szerintem ez a sztenderd :)
Tökfőzelék
Hozzávalók 4 személyre
- 1 kilónyi tök (frissen gyalult, vagy mirelit)
- 1 db fej vöröshagyma
- 2 ek olaj
- 3 dl tejszín vagy tej
- 1 ek ecet
- 1 csokor kapor
- só
- fehérbors
Elkészítés:
A vöröshagymát nagyjából felaprítom, olajon áttetszőre fonnyasztom, majd hozzáadom a gyalult tököt és közepes fokozaton átpárolom. A fűszerekkel (fehérbors, só) ízlés szerint ízesítek, majd hozzáadom a tejszínt és alacsony fokozaton addig kevergetem, amíg el nem éri a főzelékes állagot. Utolsó lépésként adok hozzá egy kis ecetet és egy kevés apróra vágott kaprot. Tálalás előtt még a tetejére egy kevés kaprot szórok díszítésként.
Amennyiben tejet használok tejszín helyett, úgy a hideg tejbe keverek egy evőkanálnyi lisztet és ezzel sűrítem be az ételt. Valamint, ha a főzelék túl híg, akkor tejhez vagy tejfölhöz kevert liszttel tovább sűríthetem.
Én ritkán veszek egész tököt, mert azzal több munka van a konyhában (pucolás, aprítás), ezért inkább a készen kapható gyalult tököt kedvelem. Ez esetben viszont figyelni kell arra, hogy valóban friss terméket szerezzek be.
Ez az étel meglehetősen egyszerű és finom, kisebb kiegészítő ételekkel, mint a tükörtojás, lesütött bacon szalonna vagy kolbász, egytálételként is megállja a helyét.
