Tökfőzelék

Ez is érdekelhet

Üde illatokkal a kánikula ellen (x)

Így töltsd fel a nyári energiakészleteket! (x)

Csodaszer helyett tudomány: így maradhat 60 felett is rugalmas az arcbőr (x)

Hosszabb életű és illatosabb ruhák az Ariel új mosókapszuláival (x)

Minden második negyven feletti nőt érint a betegség: mégis tabutémának számít (x)

UB40 a VeszprémFesten! (x)

beauty and style

Készítsd el a szezon legmenőbb karkötőjét: csak 10 perc, és olcsóbb, mint a bolti »

Így készíts házi fátyolmaszkot: csupán 3 hozzávalóból »

Most minden menő, ami turistahatást kelt: a nyár legmenőbb darabjait már nem csak nyaraláson viselheted »

retikül.hu
Top olvasott cikkek
bmi kalkulátor
nem

A te BMI-d:

Alultápláltságot jelent. Mindenképp fordulj orvoshoz, hogy feltárd az okokat!

A testsúlyod ideális, törekedj a mostani alkatod megőrzésére.

Fokozottan vagy kitéve az infarktusnak és más betegségeknek. Csökkentened kell a testsúlyodat!

Veszélyeztetett kategóriába tartozol, mielőbb fogyókúrába kell kezdened!

Az egészséged közvetlen veszélyben van. Azonnal orvos által felügyelt diétába kell kezdened!

számolújraszámol

Édesanyámtól tudom a receptet, bár szerintem ez a sztenderd :)

Tökfőzelék

Hozzávalók 4 személyre:

  • 1 kilónyi tök (frissen gyalult, vagy mirelit)
  • 1 db fej vöröshagyma
  • 2 ek olaj
  • 3 dl tejszín vagy tej
  • 1 ek ecet
  • 1 csokor kapor
  • fehérbors
Recept idők

Elkészítés:

A vöröshagymát nagyjából felaprítom, olajon áttetszőre fonnyasztom, majd hozzáadom a gyalult tököt és közepes fokozaton átpárolom. A fűszerekkel (fehérbors, só) ízlés szerint ízesítek, majd hozzáadom a tejszínt és alacsony fokozaton addig kevergetem, amíg el nem éri a főzelékes állagot. Utolsó lépésként adok hozzá egy kis ecetet és egy kevés apróra vágott kaprot. Tálalás előtt még a tetejére egy kevés kaprot szórok díszítésként.

Amennyiben tejet használok tejszín helyett, úgy a hideg tejbe keverek egy evőkanálnyi lisztet és ezzel sűrítem be az ételt. Valamint, ha a főzelék túl híg, akkor tejhez vagy tejfölhöz kevert liszttel tovább sűríthetem.

Én ritkán veszek egész tököt, mert azzal több munka van a konyhában (pucolás, aprítás), ezért inkább a készen kapható gyalult tököt kedvelem. Ez esetben viszont figyelni kell arra, hogy valóban friss terméket szerezzek be.

Ez az étel meglehetősen egyszerű és finom, kisebb kiegészítő ételekkel, mint a tükörtojás, lesütött bacon szalonna vagy kolbász, egytálételként is megállja a helyét.

Ezt is szeretjük