Töltött batyu

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Töltött batyu

Hozzávalók 6 személyre

Tészta

  • 60 dkg liszt
  • 2,5 dkg élesztő
  • 3 dl tej
  • 1 pohár tejföl
  • 1 db tojás
  • 10 dkg margarin
  • 1 tk cukor
  • 1 ek só

Töltelék

  • 1 fél fej közepes vöröshagyma
  • 5 db virsli
  • 10 dkg selyemsonka
  • petrezselyem
  • 2 ek tejföl
  • 1 ek liszt
  • víz
  • só, bors
Recept idők

Elkészítés:

Először a tésztát készítjük el. Az élesztőt 1 dl tejjel és a cukorral összekeverjük, és felfuttatjuk. Ez idő alatt kimérjük a többi hozzávalót. A liszthez hozzáadjuk a sót, a tejfölt, a tojássárgáját (a fehérjét félretesszük a kenéshez), és a maradék tejet.
Ha az élesztő felfutott, hozzáadjuk azt is, és összegyúrjuk. Ha ragadna, lisztet adjunk hozzá. Mikor már nem ragad, és jól összegyúrtuk, lassanként adjuk hozzá a megolvasztott vajat, és közben folyamatosan gyúrjuk össze. Bucit formázunk, és félretesszük meleg helyre pihenni.
A töltelék: Gyakorlatilag bármiből lehet töltelék, maradék húsokból, felvágottból, bolognai alapból, de lehet édes is, az egyszerű lekvártól a mogyorókrémen át, a túróig bármi. (Én most egy virslis, sonkás alapot készítettem: Olívaolajon megdinszteljük a hagymát, hozzáadjuk az apróra kockázott virslit és selyemsonkát. Megpirítjuk, majd hozzáadjuk a petrezselymet ízlés szerint (én 2 csomaggal tettem bele, de kaporral is nagyon finom). Két kanál tejföl, egy kis víz, össze kell forralni, só, bors ízlés szerint. Ha nem elég sűrű, akkor kifolyhat a tésztából, ezért ha szükséges, adunk hozzá 1 ek lisztet. Hagyjuk kihűlni.
Ha megkelt a tészta, négybe vágjuk, majd mindegyiket megint négybe, tehát 16 db batyunk lesz. Gombóccá formáljuk mindet, és kinyújtjuk őket, a közepére tesszük a tölteléket, és visszahajtva sütőlapra helyezzük mindet. Általában egy tepsi elég szokott lenni.
Először 100 fokon kb 30 percig még kelesztjük, ezután a tojásfehérjével megkenjük, majd 150 fokon 10 percig sütjük, majd 200 fok körül újabb 10 precig pirosra sütjük.

Ezt is szeretjük