Mézes zserbó
A neten találtam, kétszer elkészítettem, nagy sikere van!
Mézes zserbó
Hozzávalók 4 személyre
- A tésztához:
- 5 dkg vaj
- 1 db tojás
- 15 dkg cukor
- 5 ek tej
- 5 dkg méz
- 40 dkg liszt
- 1 kk szódabikarbóna
- A töltelékhez:
- 6 dl tej
- 12 teáskanál búzadara
- 5 ek cukor
- 10 dkg vaj
- 10 dkg cukor
- 0.5 citromból nyert citromlé
- 20 dkg sárgabaracklekvár
- A csokimázhoz:
- 2 ek cukrozatlan kakaópor
- 2 ek cukor
- 3 ek víz
Elkészítés:
A vajat, az egész tojást, a cukrot, a tejet és a mézet gőz fölött összefőzzük.
Ha langyosra hűlt, hozzáadjuk a szódabikarbónával elkevert lisztet, és sima tésztává gyúrjuk össze.
Három cipóba osztjuk és legalább fél órán át pihentetjük.
Vékonyra nyújtjuk a cipókat, és sütőpapírral borított tepsiben, vagy a tepsi hátán előmelegített sütőben 8-10 perc alatt megsütjük. Hagyjuk teljesen kihűlni.
A töltelékhez a tejet fölforraljuk a cukorral, majd beleszórjuk a búzadarát és lassú tűzön, folyamatosan kevergetve sűrűre főzzük.
Ha kihűlt, hozzáadjuk a cukorral habosra kevert vajat. A reszelt citromhéjjal és levével ízesítjük.
A lapokat egyenként vékonyan megkenjük lekvárral, majd rásimítjuk a krémet és egymásra helyezzük őket.
A mázhoz a kakaóport csomómentesen elkeverjük a cukorral és a vízzel. Ezután nagyon sűrűre főzzük, majd rögtön ráöntjük a legfelső lapra és egyenletesen elsimítjuk rajta.
