Francia krémes
Édesanyám készítette el először ezt a süteményt. Nagy sikert aratott a családban, ezért úgy döntöttem, hogy én is megpróbálom elkészíteni. Azóta az egyik kedvenc receptem.
Francia krémes
Hozzávalók 6 személyre
Tésztához
- 25 dkg liszt
- 1 kk. szódabikarbóna
- 10 dkg porcukor
- 5 dkg margarin
- 1 tojás
- 1 tojássárgája
- 1 ek. méz
Alsó krémhez
- 2 cs. vaníliás pudingpor
- 2 ek. liszt
- 2 ek. cukor
- 5 dl tej
- 2 dl víz
- 10 dkg porcukor
- 25 dkg margarin
Felső krémhez
- 6 ek. cukor
- 1 dl tej
- 500 ml habtejszín
Tetejére
- 2 cs karamellás pudingpor
- 10 dkg porcukor
- 2 ek olaj
- 3-4 ek forró víz
Elkészítés:
A lisztben elkeverjük a szódabikarbónát, majd a többi hozzávalóval tésztát gyúrunk. Két részre osztjuk. Hűtőben pihentetjük egy fél órát, majd téglalap alakúra nyújtva, jól kivajazott-kilisztezett tepsi hátán két lapot sütünk. Ne süssük sötétre!
Az alsó krémhez összevegyítjük a pudingport a liszttel és a cukorral, hozzáöntjük a folyadékokat, és csomómentesre keverjük. Folytonos keverés mellett sűrűre főzzük. Hagyjuk hűlni, közben néha megkeverjük, hogy ne bőrösödjön a teteje.
A porcukrot kikavarjuk a szobahőmérsékletű margarinnal, majd habosra kavarjuk a kihűlt pudinggal.
Ezt a krémet rákenjük a kihűlt tészta egyik lapjára.
A 6 ek cukrot karamellizáljuk, hozzáöntjük a vizet, és szirupot főzünk. Kihűtjük.
A tejszínhabot felverjük, közben hozzá adagoljuk a karamelles szirupot.
Ezt a habot a vaníliás krém tetejére simítjuk.
Erre tesszük a második lapot.
A mázhoz a hozzávalókat összekeverjük, a forró vizet apránként adva hozzá. Ezt simítjuk a felső lapra.
Hűtőben egy napot állni hagyjuk, addig a tészta megpuhul.
Óvatosan szeleteljük, jó éles késsel, függőlegesen tartva azt, mert a máz könnyen törik.
