Pavlova torták
Tökéletes felhasználási módja a maradék tojásfehérjéknek.
Készíthetjük karamellizált ananásszal is, de szerintem az alapvetően nagyon édes tortácskákhoz jobban passzol az édességet ellensúlyozandó savanykás gyümölcs.
Pavlova torták
Hozzávalók 8 személyre
- 3 tojásfehérje
- 150 g cukor
- 1 ek keményítő
- 1 tk fehér balzsamecet/borecet/ecet (10%)
- 2 ek víz
- csipet só
- 1 pohár (200 gr) tejszín
- 1 rúd vanília
- 2 marok fekete, 2 marék piros ribizli
Elkészítés:
A sütőt 180°-ra előmelegítjük.
Lágy habbá verjük a tojásfehérjéket egy csipet sóval, majd hozzáadjuk a vizet és addig keverjük, míg újra össze nem áll a hab, ezután kanalanként hozzáadjuk a cukrot, melyet előzőleg elkevertünk a keményítővel, legvégül az ecetet.
Kemény, fényes habot kell kapjunk, ami csúcsos lesz ha belenyúlunk.
A masszát egy sütőpapírral fedett, olajjal átkent tepsi közepére tesszük 3-6 kupacban egymástól 5-7 cm távolságra. (Attól függ, mekkorákat szeretnénk, én 6 kupacba tettem, de teheted egybe is az egészet.)
(A kupacok inkább kisebb átmérőjűek és magasabbak legyenek.)
Szépen elsimítjuk a tetejét és az oldalát, betesszük a sütőbe és azonnal levesszük a hőfokot 150°-ra.
Egy óra múlva (kisebb torták esetében kevesebb idő is elég, amikor már száraz, kemény a kérge) kikapcsoljuk a sütőt, nyitott sütőajtónál hagyjuk bent a tortákat, míg ki nem hűlnek.
A kívül ropogós, belül puha és ragacsos habcsókokat külön lapos tálakra tesszük.
A tejszínt csúcsos habbá verjük (előtte pár órát legyen hűtőben), rákanalazzuk a habcsókra, majd rászórjuk a gyümölcsöket.


