Csülök Pékné módra
Csülök Pékné módra
Hozzávalók 6 személyre
Csülök főzéséhez
- 1 nagy sertéscsülök (2-2,5 kg-os)
- 1 fej fokhagyma
- 2 fej vöröshagyma
- 15 szem fekete egész bors
- 1 ek. só
- 4 babérlevés
Sütéshez
- Megfőzött, kicsontozott sertés csülök
- 2 kg burgonya
- 4-5 fej vöröshagyma
- 1 fej fokhagyma gerezdekre szedve
- 1 fej fokhagyma összenyomva
- ízlés szerint majoranna
- ízlés szerint őrölt bors (fekete, fehér)
- ízlés szerint só
- 4-5 ek. zsír
- 0.5 liter sör
Elkészítés:
Főzés:
A csülköt egy nagy fazékba tettem, felöntöttem annyi vízzel, ami éppen ellepte. A vöröshagymát megpucoltam és 4 felé vágtam mindegyiket. A fokhagymát gerezdekre szedtem és szintén megpucoltam. A hagymákat, és a fűszereket beleettem a csülök mellé a vízbe. Kb. 2-2,5 órát főztem lefedve, néha pótolva a vizet, ami elpárolgott. Akkor jó a csülök, ha a csontról szépen leválik. Ekkor kivettem a vízből, kicsontoztam és nagyobb darabokra vágtam.
Sütés:
A burgonyát és a hagymát megpucoltam és cikkekre vágtam. A fokhagymát megpucoltam, az egyiket fokhagymanyomón átnyomtam. A másikat gerezdekben hagytam.
A hús befűszereztem az összenyomott fokhagymával, borssal, majoránnával. A burgonyát besóztam és egy tepsiben a csülökkel együtt szépen elrendezgettem. Mellétettem a cikkekre vágott vöröshagymát és a fokhagyma gerezdeket. Kicsit megsóztam az egészet. 4-5 ek. zsír tettem a tetejére, a húsok mellé, közé. Lefedtem alufóliával, 15-20 percig így sütöttem. A fóliát eltávolítottam majd 15 percenként a sörrel locsolgatva készre sütöttem. Kb. 1 óra alatt kész. Savanyúsággal tálaltam.
Jó étvágyat!
