Képviselőfánk
Sokan tartanak az égetett tésztától...alaptalanul. Ez egy nagyon könnyű desszert, amelynek titka (szerintem) a tészta megfelelő főzési idejében rejlik. Nagyon hamar készen van, könnyű, ízletes és sajnos pikk-pakk el is fogy. :)
Képviselőfánk
Hozzávalók 12 személyre
- 10 dkg vaj
- 10 ek víz
- 10 dkg liszt
- 4 egész tojás
A vaníliakrémhez
- 5 tojás
- 6 dl tej
- 10 dkg liszt
- 15 dkg cukor
- 1 cs van. cukor
- 2 dl habtejszín
- 2-3 ek porcukor
Elkészítés:
A tésztához a vajat a vízzel felforraljuk, majd beletesszük a lisztet és kevergetve sűrűre főzzük. Tényleg sűrűre, el fog válni az edény falától már az elején, de még kevergessük kicsit.
A tűzről levéve egyenként beleütjük a 4 tojást, jól elkeverjük és habzsákba töltjük, majd sütőpapírral bélelt tepsire halmocskákat nyomunk, vízzel jól megspricceljük a halmocskákat, majd forró sütőben megsütjük. (kb.200-210 fok)
A sütő ajtaját ne nyissuk ki közben!
Ebből az adagból 21 halmocska jön ki.
Amikor megsültek, levágunk egy kis kalapot mindegyik kis halomról.
Vaníliakrém:
A tojások fehérjét a cukor 2/3-ával kemény habbá verjük.
A tej 2/3-át a vaníliával feltesszük forrni, a tojássárgájákat elkeverjük a maradék cukorral, a hideg tejjel és a liszttel, majd hozzá a forró vaníliás tej jön, amit a tűzre visszatéve sűrűre főzünk.
Mikor még forró, hozzákeverjük a fehérjét.
A kész krémet habzsákba töltjük és megtöltjük szépen a kis gömböcskéket.
Ha szeretjük a tejszínt - márpedig miért is ne szeretnénk-, akkor felverünk egy kis adagot és szintén habzsákból kicsit nyomunk mindegyik vaníliakrémre, majd vissza helyezzük a tetejükre a kis sipkájukat.
Hűtsük le, hagyjuk egy kicsit állni, hogy összeérjenek az ízek!


