Cukkinis-paradicsomos tészta
Anyukámtól tanultam, nagy kedvencünk.
Cukkinis-paradicsomos tészta
Hozzávalók 4 személyre
- 2 kisebb cukkini
- 2 közepes fej hagyma (ha lehet, lila)
- 25 dkg gomba
- 5 kisebb paradicsom
- 1 kockázott, hámozott paradicsom konzerv
- 3 dl paradicsomsűrítmény
- víz
- friss oregano, bazsalikom
- só
- olaj
- reszelt sajt
- 50 dkg tészta
Elkészítés:
Egy viszonylag nagy edényben felmelegítem az olajat és a megtisztított, vékonyan felszeletelt hagymát megpárolom rajta. Amíg párolódik, előkészítem a többi zöldséget: a cukkini végeit levágom, héját eltávolítom (de maradhat is rajta, ha valaki úgy szereti), hosszában kettészelem és felszeletelem. A gombát szintén megpucolom, kisebb darabokra vágom. A paradicsomot nyolcadokra, majd a nyolcadokat kettőbe vágom.
A hagymához hozzáadom a cukkinit és a gombát, kissé megpirítom. Felöntöm annyi vízzel, hogy majdnem ellepje, majd hozzákeverem a paradicsomszószt is. Fűszerezem sóval, frissen szedett, felaprított oreganoval és bazsalikommal, majd lefedve forrástól számítva 10 percig rotyogtatom. Ekkor belekeverem a hámozott, kockázott paradicsomkonzervet és a friss paradicsomot is és még kb. 5 percig főzöm együtt. Ha túl hígnak tűnik, vegyük le a fedőt, hogy párologjon a leve. Ekkor lehet utánízesíteni, ha szükséges.
Miközben a zöldségek rotyognak, sós vízben kifőzöm a tésztát.
Ahogy elkészült a szósz, a leszűrt, megfőtt tésztát beleöntöm és jó alaposan összekeverem, majd az egészet áthelyezem egy sütőtálba. Nem baj, ha híg a szósz. Az ilyen rakott tészták sülés közben és álltukban is felszívnak valamennyit a szószból.
200 fokra előmelegített sütőben 20 percig sütöm, majd beborítom a tetejét reszelt sajttal. Visszatolom a sütőbe és még addig sütöm, amíg a sajt szépen ráolvad és megpirul.
Életre szóló ízemlékek a PICK szalámival
Válaszd a PICK Téliszalámikat új ízemlékek szerzéséhez, és ajándék tízórais zsákot adunk mellé Kárpáti Tibor grafikájával!
Promóció
Még több recept