Cipócska

- Íme Koltai Róbert bájos, szőke párja: a színész 78 évesen élvezi a késői szerelmet
- Átmennél most a biológiaérettségin? 10 kérdés, amire tudni kellett a választ
- Ki volt Az arany ember szerelme Jókai művében? Kvíz a kötelező olvasmányokból
- Ma 81 éves Kovács P. József: a Magyar Televízió legendás bemondója így él napjainkban
- 18 éven át mindennap fotózott egyet a férfi: a halála napján készült kép a legmegrázóbb
Csirkepaprikáshoz készítettem, mikor nem volt kedvem garnírunggal bíbelődni.
Cipócska
Hozzávalók 4 személyre
- 400 gr liszt
- 4 gr szárított élesztő
- 10 gr só
- 230 gr kézmeleg víz
Elkészítés:
Egy tálban a lisztet jól elkeverem sóval és az élesztővel. Hozzáadom a vizet, majd kigyúrom. Mikor már leszedte a kezemről a lisztet, még dolgozok rajta egy kicsit. Könnyen és szépen munkálódik, úgyhogy kezdők is bátran nekiállhatnak. Egy órát kelesztem meleg helyen. Legjobb a kelesztőtál, de ha nincs, akkor egy sima is megteszi légmentesen lefolpackozva. (Ennél azért nem konyharuhát használok, mert kiszáradhat a teteje.)
Egy óra letelte után egyszerűen csak konyhalapra húzom (de bármilyen tiszta felület megteszi), kissé átgyúrom, majd sütőpapíron formázom. Nem kell lisztezni! Én itt egy enyhén hosszúkás cipócskát választottam. Egy éles nagykéssel olyan két centi mélyen keresztbe bevágom. Tetejére lazán konyharuhát teszek, majd még egyszer fél órát kelesztem.
Addig a sütőt előmelegítem 200 fokra. Kelés után a kenyérkét vízzel lekenem, majd a papírral együtt egy előmelegített sütőlapra húzom, és 30-40 percet sütöm, aszerint milyen barnát szeretnék. (20 perc után levettem olyan 190 fokra.)
Kivétel után azonnal rácsra csúsztatom, és ott hagyom hűlni. Mikor már csak langyos, lehet szeletelni.
TIPP!
Ha hideg a liszt és a tál, jobb őket kidolgozás előtt szobahőmérsékleten pihentetni. Ez minden kelesztett dologra érvényes.
Mindig huzatmentes helyen kelesszünk!
Ha túl \\\"gugás\\\" lenne a lisztünk, inkább szitáljuk át!
Ha alulról éget a sütőnk, fóliázzuk ki az alját!

Még több recept