Csíkos-csokis-kekszes

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Csíkos-csokis-kekszes

Hozzávalók 6 személyre

  • 2 csomag (nagy) Albert keksz
  • 1 liter tej
  • 8 evőkanál finomliszt
  • 40 dkg porcukor
  • 5 evőkanál kakaópor (instant vagy normál)
  • 2 tojás sárgája
  • ízlés szerint rum(aroma), vanília, 1-2 teáskanál instant kávé
Recept idők

Elkészítés:

A krém elkészítése

Főzőedényt készítünk elő, belemérjük a cukrot, lisztet és a kakaót, nagyjából összekeverjük. Hozzáadjuk a szétválasztott tojások sárgáját, a feloldott kávét (csak ha szeretnénk bele, kihagyható ízlés szerint), ízesítőket, és a tejet fokozatosan adagolva hozzá csomómentesre keverjük.
Az így kapott híg kakaós keveréket főzni kezdjük, folyamatos kevergetés közben. Mikor a massza elér egy bizonyos hőmérsékletet, besűrűsödik, csokoládés krémmé áll össze. Vigyázzunk, könnyen leéghet, ha nem keverjük!
Tipp: valószínűleg csomósodva kezd el besűrűsödni, és igen gyorsan. Kevergessük a lángon addig, míg elég sűrű nem lesz, majd vegyük le a tűzről, és könnyen csomómentesre keverhetjük így.

Összeillesztés

A kész krémünkkel és a keksszel olyan formát alakíthatunk ki, amilyet szeretnénk. Ha a kekszeket egymás után összeragasztjuk egy evőkanál krémmel, majd a végén a maradék csokimasszával bevonjuk, akkor rudakat kapunk. Ezt utána fedjük le alaposan műanyag fóliával, és tegyük pár órára hűvös helyre. A keksz így teljesen megpuhul. Ha kész rudat ferdén szeleteljük, akkor zebracsíkos csokis mintát kapunk.

Alternatív megoldásként tortaformába is rétegezhetjük a kekszeket és a krémet. Az alján és a szélén legyen keksz, belül pedig bőséges krém. A tetetjét érdemes krémmel fedni, és néhány darab kekszet rakni rá dísznek. Ugyanúgy fóliával fedjük, és hagyjuk puhulni.

15830699 2fb62ddc05ef184f757492057c076b6f wm
15830729 35b1681041527ee2773a087e1b50073b wm
15830739 a7896ffae2d3889fa4bdf4a626df5d0b wm
15830753 3f662045c6535e223b8228a8547b9c2b wm
Ezt is szeretjük