Csíkos-csokis-kekszes
Csíkos-csokis-kekszes
Hozzávalók 6 személyre
- 2 csomag (nagy) Albert keksz
- 1 liter tej
- 8 evőkanál finomliszt
- 40 dkg porcukor
- 5 evőkanál kakaópor (instant vagy normál)
- 2 tojás sárgája
- ízlés szerint rum(aroma), vanília, 1-2 teáskanál instant kávé
Elkészítés:
A krém elkészítése
Főzőedényt készítünk elő, belemérjük a cukrot, lisztet és a kakaót, nagyjából összekeverjük. Hozzáadjuk a szétválasztott tojások sárgáját, a feloldott kávét (csak ha szeretnénk bele, kihagyható ízlés szerint), ízesítőket, és a tejet fokozatosan adagolva hozzá csomómentesre keverjük.
Az így kapott híg kakaós keveréket főzni kezdjük, folyamatos kevergetés közben. Mikor a massza elér egy bizonyos hőmérsékletet, besűrűsödik, csokoládés krémmé áll össze. Vigyázzunk, könnyen leéghet, ha nem keverjük!
Tipp: valószínűleg csomósodva kezd el besűrűsödni, és igen gyorsan. Kevergessük a lángon addig, míg elég sűrű nem lesz, majd vegyük le a tűzről, és könnyen csomómentesre keverhetjük így.
Összeillesztés
A kész krémünkkel és a keksszel olyan formát alakíthatunk ki, amilyet szeretnénk. Ha a kekszeket egymás után összeragasztjuk egy evőkanál krémmel, majd a végén a maradék csokimasszával bevonjuk, akkor rudakat kapunk. Ezt utána fedjük le alaposan műanyag fóliával, és tegyük pár órára hűvös helyre. A keksz így teljesen megpuhul. Ha kész rudat ferdén szeleteljük, akkor zebracsíkos csokis mintát kapunk.
Alternatív megoldásként tortaformába is rétegezhetjük a kekszeket és a krémet. Az alján és a szélén legyen keksz, belül pedig bőséges krém. A tetetjét érdemes krémmel fedni, és néhány darab kekszet rakni rá dísznek. Ugyanúgy fóliával fedjük, és hagyjuk puhulni.



