Mézeskalács tészta
Mézeskalács tészta
Hozzávalók 12 személyre
Száraz hozzávalók
- 60 dkg liszt
- 20 dkg porcukor
- 2 kiskanál szódabikarbóna
- 1 kávéskanál mézes füszerkeverék
Folyékony hozzávalók
- 2 tojás
- 2 evőkanál puha Vénusz sütőmargarin
- 20 dkg méz
Elkészítés:
Először kimérem a folyékony hozzávalókat, amit kikeverek.
Majd hozzáadom fokozatosan a porneműeket:60dkg lisztbe elkevert 2 kiskanál szódabikarbónát,és hozzákevert 20dkg porcukrot. A tésztát jól kidolgozzuk (én kézzel gyúrom össze) még jól össze nem áll az egész,de puha marad.Folpackba csomagolva 1 napig simán hűtőben tárolom. Persze úgy is jó ha előző este összeállítom és másnap délelőtti vagy délutáni órákban veszem csak ki. Majd ha kivettem és túl nagy a tészta szétszedhetjük kétfelé addig amelyik felével nem dolgozunk azt tegyük vissza a hűtőbe. A másik felét pedig vagy lisztezett vagy porcukorral megszórt deszkán 2mm-es vastagra nyújtjuk.Formákra szaggatjuk és előmelegített sütőbe 200 fokon 2-3-4 percig sütjük.Közben figyelni kell mert gyorsan sül. Ha kész cukormázzal díszítjük:1 tojás fehérjét felverek 13dkg porcukorral.Majd hagyom 2 órát száradni a cukormázzal megkent mézest.
Tanács:ha puha a tészta gyúrásnál adjunk hozzá lisztet vagy cukrot. ha kemény vagy morzsás akkor puhítsuk mézzel vagy tojássárgájával. Nagyon finom és sokáig puha marad.
A mézes tésztát legalább 3 napig lehet pihentetni a hűtőben ha előre elkészítjük.