Házi krémes

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Házi krémes

Hozzávalók 12 személyre:

Tészta hozzávalók

  • 25 dkg Vénusz sütőmargarin
  • 1 teáskanál ételecet vagy citromlé
  • 1 dl hideg víz
  • egy csipetnyi só

Krémhez

  • 8 darab tojás
  • 5 dkg kristálycukor a sárga krémbe
  • 10 dkg porcukor a tojásfehérjébe
  • 50 dkg liszt
  • fél liter tej
  • 1 csomag vaníliás cukor
Recept idők

Elkészítés:

Első lépésben elkészítem a leveles-vajas tésztát. 20 dkg liszttel elmorzsolok 5 dkg Vénusz margarint, majd hozzáadok egy csipetnyi sót, 1 teáskanál ecetet vagy citromlevet, (ez a leveles-vajas tészták lazábbá tétele miatt kell), majd kb. 1 dl hideg vízzel egyneművé gyúrom a tésztát, és kicsit a hűtőben pihentetem.

Következő lépésben a 25 dkg lisztből kimaradt 5 dkg lisztet gyorsan összegyúrom a 25 dkg margarinból megmaradt 20 dkg margarinnal, és ezt is beteszem a hűtőbe. Kb. 20 percnyi hűtés után a rétestésztát fél cm-re kinyújtom és a vajas részt beleburkolom, négyzetalakban a közepébe teszem és minden oldalról ráhajtom a rétestésztát, majd a nyújtófával meglapogatva, amilyen vékonyra csak tudom, kinyújtom.

Ezután hajtogatom, alulról felfelé, fentről lefelé, balról jobbra, jobbról balra, és végül összehajtom, mint egy könyvet, majd 20 percre megy a hűtőbe. Ezt a hajtogatós műveletet még háromszor megcsinálom. Majd két lapot nyújtok ki, 2 mm-re, egy kicsit érjen túl a tepsi peremén, mert sütés közben összemegy. Előmelegített sütőben sütöm, az alját megszurkálom villával. Nekem 40x32 cm-es tepsim van, ebből 24 darabot tudtam felszeletelni.

Krém
Először a tojásfehérjét nagyon kemény habbá verem a 10 dkg porcukorral. Ezután a sárga krémhez a tejet felmelegítem, majd hozzáadagolom a cukrot, a lisztet, a tojások sárgáját és a vaníliás cukrot, majd a 2 dkg zselatint és lassú tűzön sűrűre főzöm. Ezt langyosra hűtöm, közben az egyik lapot, amit felülre gondoltam, felvágom csinos kis kockákra. Én hosszában 4 felé, széltében pedig 6 felé vágtam, így lett 24 darab. Amikor a sárga krém már csak langyos, hozzákeverem a tojáshabot és egyenletesen elosztom az alsó tésztalapon, majd a kis felvágott felső darabokat a krém tetejére rakom és mehet a hűtőbe. Másnap szeletelem az alsó lapot is, a felső lap mentén. Diszkréten porcukrozom és fogyasztom.

A krém készíthető kimaradt tojásfehérjéből is, ekkor a sárga krémhez 3 csomag vaníliás pudingport fél liter tejben, liszt nélkül és a zselatinnal, cukorral sűrűre főzök, és hozzá a tojáshab és a többi ugyanúgy jön, mint fentebb írtam. Így is nagyon finom, én most így készítettem, mert volt sok kimaradt tojásfehérjém.

Ezt is szeretjük