Báránycomb pörkölt
Báránycomb pörkölt
Hozzávalók 4 személyre
- _A pörkölthöz_
- 80 dkg báránycomb
- 3 fej hagyma
- 2 gerezd fokhagyma
- 1 db paprika
- 1 db paradicsom
- 1 teáskanál paradicsompüré
- 1 dl vörösbor
- 1 evőkanál zsír
- 1 púpozott evőkanál jó minőségű, őrölt pirospaprika
- 1 mokkáskanál őrölt kömény
- só, bors
Házi készítésű rétestészta
- 15 dkg átszitált liszt fele rétes, fele sima
- 2 dkg zsír
- 0.5 tojás
- 1 dl meleg víz
- 0.5 kávéskanál 10%-os ecet
- 0.5 kávéskanál só
- olvasztott zsír a kenéshez
- _A töltelékhez_
- 25 dkg juhtúró
- 10 medvehagymalevél
- 2 evőkanál tejföl
- 1 csapott evőkanál búzadara
Elkészítés:
A báránycombot lehártyázom, megtisztítom, majd felkockázom. A hagymát apróra vágom, zsíron megpirítom, félrehúzom a tűzről és hozzáadom az őrölt pirospaprikát. Visszateszem a tűzre, hozzáadom a feldarabolt paradicsomot és a pürét, majd a felkockázott bárányt. Sózom, borsozom, hozzáadom a köményt és a préselt fokhagymát és az ujjnyi csíkokra vágott paprikát.
A húst így pirítom a fűszerekkel együtt, mikor minden oldala kifehéredett és megpirult, hozzálöttyintem a vörösbort, majd lefedve, lassú tűzön puhára párolom. Ha nagyon besűrűsödne, adjunk hozzá pici vizet.
A rétestésztához a lisztet átszitálom, hozzáadom a tojást, meleg vízben feloldom a sót és belekeverem az ecetet, ezt is hozzáadom, összegyúrom, jól kidolgozom, majd fél órát langyos helyen pihentetem. Miután eleget pihent, lisztezett ruhán elkezdem kihúzni, szép vékonyra, a széleiről a vastagabb részeket lecsipegetem.
A töltelékhez a juhtúrót villával összetöröm, hozzáadom a csíkokra vágott medvehagymát és a tejfölt, megborsozom és jól összekeverem. Krémes állagúnak kell lennie, nem folyósnak. Ha kissé folyósabb, tegyünk hozzá több darát. Én ezt a keveréket előző nap kevertem be, másnap még tettem hozzá egy evőkanál tejfölt. Mivel a juhtúró elég sós, így nem szükséges a plusz sózás, de ha valakinek mégsem eléggé sós, kedve szerint sózhatja. A rétestészta nyújtása után a tésztát hagyom egy kicsit szikkadni, de arra vigyázni kell, ne száradjon meg nagyon, mert ha törik, akkor nehéz már feltekerni.
Mielőtt megtöltöm, a rétestésztát olvasztott kacsazsírral, nem túl vastagon, egyenletesen megkenem, majd rákanalazom a túrós tölteléket és a terítő segítségével, lazára engedve feltekerem. A tölteléket nem fontos elkenni a tésztán, elég ha kis halmokban hagyjuk, úgy, hogy amikor feltekerjük, jusson mindenhová a töltelékből. Felvert tojássárgájával lekenem a tetejét, miután beleügyeskedtem a szilikon lappal bélelt tepsibe. 200 fokra előmelegített sütőbe teszem, és 20-25 perc alatt világos barnára sütöm. Miután megsült, a báránycomb pörkölt mellé tálalom, a tetejét apróra vágott metélőhagymával megszórom.
![15806419 ffcccdcee1b28dd08d981ae0b12b9ea8 wm](https://kep.index.hu/1/0/5853/58533/585332/58533251_6bf10172001e97627e676d1cef22a1c7_wm.jpg)
![15806429 943b425c941e8656eb661d94c8463d62 wm](https://kep.index.hu/1/0/5853/58533/585332/58533255_fa58ba14c3b61964602decc04f857f33_wm.jpg)