Rejtett áramzabáló a lakásban: erre szinte senki nem is gondol!
Ha nem figyelsz oda rá eléggé, hihetetlen magas villanyszámlát kaphatsz.

beauty and style
Top olvasott cikkek

A legtöbben tisztában vannak azzal, hogy a kazánokat mennyire fontos ellenőriztetni lehetőleg éves gyakorisággal - biztonsági és takarékossági szempontokat is figyelembe véve -, ugyanezt azonban a bojlerrel is érdemes megtenni, ha ugyanis vízköves, a lakás egyik legnagyobb áramzabálójává válhat.

Attól függően, az adott helyen milyen kemény a víz, az, hogy milyen ütemben vízkövesedik a bojler, különböző is lehet, ettől függetlenül azonban javasolt akár egy-másfél évente is vízkőmentesíteni, de kétévente mindenképp.

A vízköves bojler egyik első jele a villanyszámla

A vízkövesedés folyamata magasabb hőmérsékleten felgyorsul, ezért a bojlerre különösen jellemző lehet. Esetében a vízkő a fűtőszálon csapódik ki, mely a víz felmelegítéséért felelős. Ha azonban ezt vízkő borítja, a fűtőszál elsősorban a vízkőréteget melegíti - ez rendkívül jó szigetelőképességgel rendelkezik -, ami amellett, hogy lényegesen rontja a hatékonyságot, ezáltal pedig növeli az energiaköltségeket, nagyon káros is, hatására idővel akár tönkre is mehet a bojler.

A bojler vízkövességét a magasabb villanyszámla mellett - az Ökofitnesz.hu szerint a vízkőmentesítéssel éves szinten két-három hónapnyi elektromos áramot lehet megtakarítani - olyan tünetek jelzik, mint a csöpögés, a vízmelegítés közben jelentkező szokatlan zajok, az, hogy lassabban melegszik fel a víz, vagy épp sűrűbben kapcsol ki és be a készülék. A vízkőmentesítés érdekében mindenképp hívj szakembert!

Ezt is szeretjük