Pompeji legszebb villájában felszabadult rabszolgák éltek: az erotikus freskóiról híres Vettiusok háza

A Vettiusok háza bepillantást enged az ókori római otthonok felépítésébe.

GettyImages-1246131007
Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Pompeji tragédiája még ma is megindítja a látványosságot felkereső turistákat. Azonban nemcsak a jól ismert esemény, illetve a közelben magasodó Vezúv látványa érinti meg az embert, hanem az is, hogy a történtek miatt kiváló állapotban megőrződött romvárosban járva szinte kézzelfoghatóvá válik a történelem.

Egy valaha nyüzsgő, fejlett település mindennapjai elevenednek meg a szemünk előtt, a különböző épületekben pedig még azt is elképzelhetjük, hogy hogyan éltek kétezer éve a rómaiak. A legjobb állapotban fennmaradt villa a Vettius fivérek háza, ami húsz év után, restaurálást követően nyitotta meg újra a kapuit a látogatók előtt.

Vettiusok háza

A Domus Vettiorumot, vagyis a Vettiusok házát 1894 és 1896 között tárták fel. A megtalált leletek lehetővé tették a feltételezett tulajdonosok, Aulus Vettitus Restitutus és a fivére, Aulus Vettius Conviva beazonosítását. A régészek szerint a testvérek felszabadult rabszolgák voltak, akik borkereskedelem révén tettek szert tekintélyes vagyonukra. Az anyagi jóllétükről, amelyre fel is kívánták hívni a látogatóik figyelmét, impozáns villájuk tanúskodik. A Vettiusok háza pompás betekintést enged Pompeji építészetébe, belsőépítészetébe, különösen a gazdag díszítéséről, erotikus freskóiról híres. 

(Képek: Getty Images Hungary.)

Ezt is szeretjük