3 tipp, amivel rengeteget spórolhatsz a rezsiszámlán
Ne szórd ki a pénzt az ablakon!
Megmutatjuk, mit tehetsz, hogy kevesebbet költs rezsire. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

Neked milyen elvárásaid vannak egy modern tetőablakkal szemben? Ha jelenleg régi ablakaid vannak, amelyek mellett télen húz a hideg, nyáron viszont átforrósodik az üveg, nehéz a nyitás-zárás a faszerkezet elvetemedése miatt, akkor bizonyára olyan nyílászárót szeretnél helyette, amely jóval nagyobb komfortot nyújt, és évtizedekig kiválóan működik.

Ha most választasz először ablakot, akkor pedig érdemes megfontolnod az alábbi tippeket.

Az egyik legfontosabb szempont az üvegezés

Mivel több mint 70 éve fejlesztünk tetőtéri ablakokat, azt tanácsoljuk neked, hogy a tetőablak-kínálat feltérképezésekor ne ragadj le az alaptípusoknál, mert a többletköltséget meghálálja a nagyobb hőszigetelő képesség, illetve a magasabb kategóriájú üvegezés. Ha zajos helyen laksz, vagy nyugtalanul alszol, érdemes odafigyelni az ablaküveg léghanggátlására is, hogy hosszú távon kizárhasd a külső környezeti zajokat.

A VELUX Standard Plus ablakkategória az átlagosnál akár 7%-kal nagyobb energiahatékonyságot, jobb légzárást és hangszigetelést nyújt belső biztonsági üveggel. A tartósabb bútor- és kárpitszínek megőrzéséért az UV-sugárzást is 6-szor hatékonyabban szűri meg egy alaptípusnál.

Figyelj oda az energiahatékonyságra!

A rezsicsökkentés mellett további eszközei is vannak a fűtésszámla csökkentésének. Egy megfelelően hőszigetelt tetőablak útját állja a természeti erőknek, a hideg biztosan nem húz be az ablak alatt télen. Az ablaktokba épített úgynevezett ThermoTechnology™ hőszigetelési rendszernek köszönhetően a VELUX Standard Plus tetőtéri ablakok mellett például télen kevesebb fűtési energia szükséges ugyanolyan belső hőmérséklet eléréséhez az alaptípusokhoz képest. Emellett az ablakszárnyon körbefutó extra gumitömítés a 100%-ban huzatmentes lakáshoz és a csendesebb otthonhoz járul hozzá.

Érdemes a helyiséghez választani az ablaktípust

Szerencsére a tetőtéri ablakok kínálata igazodik a folyamatosan változó vásárlói igényekhez, így érdemes utánaolvasni a lehetőségeknek. Gyerekszobába például feltétlenül felső kilincses és belső biztonsági, rétegragasztott üveggel ellátott ablakot ajánlunk.

A VELUX Standard Plus típusok kívül edzett, belül rétegragasztott biztonsági üveggel készülnek, amely egyrészt zordabb időjárás - például jégeső - esetén védi meg a tetőteret, másrészt a szobában az üvegtörés miatt keletkező személyi sérüléseket előzi meg. Így nyugodt lehet a család akkor is, ha a gyerekek a tetőtérben labdáznak.

A kategória faablakai kaphatóak poliuretán-bevonattal is, ami ideális konyhákba és fürdőszobákba. A PVC-ablakokkal szemben a poliuretán tetőtéri ablak belseje fából készül, amelyet fehérre festett poliuretán-bevonat fed. A belső rész olyan speciális, hőkezelt faanyag, amely még hatékonyabbá teszi az energiafelhasználást.

Érdemes tehát figyelni a részletekre, ha új tetősíkablakot vásárolsz, hogy hosszú távon elégedett lehess, és az ablak a te kényelmedet, biztonságodat szolgálja.

 

Biró András
műszaki tanácsadó

Képek forrása: VELUX

Ezt is szeretjük