Megmutatjuk, hogyan spórolhatsz több tízezer forintot a villanyszámládon!
Egész évben alacsonyabb fogyasztás várható így. (x)

Ez is érdekelhet
beauty and style
Top olvasott cikkek

A családi fészek kialakításánál fontos vezérelv a természetes fény beengedése a lakótérbe, mégis sok otthonban találhatóak olyan helyiségek, ahová csak a mennyezeti vagy fali lámpa képes fényt vinni.

Ma azonban már senkinek nem kell megalkudnia: fénycsatornával napfényt lehet varázsolni ezekbe a terekbe is gyorsan és egyszerűen.

Mi az a fénycsatorna? Egy lámpa, amelyben a Nap a villanykörte

A VELUX fénycsatorna egy olyan termék, ami lehetőséget ad ablaktalan helyiségek természetes fénnyel történő megvilágítására. A házunk belsejében lévő, szükségleti funkciókat betöltő helyiségek, például a gardrób ideális megvilágítása sokszor kevesebb figyelmet kap az otthon tervezésekor, mint a család fő életterei, holott az is kihatással van a hangulatra, és az állandó áramfogyasztás miatt a rezsiköltségekre is.

Ezekben a zárt és sötét helyiségekben magától értetődő a mesterséges fény használata, éjjel-nappal. Lakásod tereinek megvilágítását a legjobb természetes fénnyel biztosítani, ez amellett, hogy növeli a komfortérzetet, segít a villanyszámla megregulázásában is.

A fénycsatorna azokat a helyiségeket is természetes fénnyel látja el, ahová elzártságuk miatt nincs mód homlokzati nyílászáró beépítésére. Ilyen szokott lenni a gardrób, a közlekedők, a mellékhelyiség, illetve akár a fürdőszoba. A fénycsatorna természetes fénnyel tölti meg ezeket a tereket, melyet a tetőn keresztül vezet be oda, ahol szükség van rá. Így egész nap biztosítja a természetes megvilágítást.

Hogyan működik?

A fénycsatorna három fő elemből áll: külső elem, fénytovábbító cső és belső bura, a működése rendkívül egyszerű. A VELUX fénycsatorna a tetőn keresztül egy fénytovábbító cső segítségével juttatja el a természetes fényt a lakás különböző szegleteibe. A tetőn pedig egy tetősíkablakhoz hasonló elem engedi be a napfényt, míg a beltérben egy lámpaburához hasonló szórótest biztosítja a bevilágítást. A fénycsatorna méterekre elvezeti a fényt, a külső üvegfelületet érő fényenergia szinte teljes egészében eljut a belső buráig, ami esztétikusan simul a mennyezetbe.

A fénycsatorna bármely időjárási körülmények között, napsütésben és esőben, tiszta és felhős égbolt mellett, minden napszakban és évszakban működik. Hatékonyságát, azaz fényátbocsátási kapacitását azonban mindezek a szempontok, továbbá a tető hajlásszöge, a fénycsatorna tájolása és annak hossza is befolyásolják. Egy 35 centiméter átmérőjű fénycsatornával egy körülbelül 6 négyzetméteres helyiség ideális bevilágítása oldható meg.

A vásárlás előtt hasznos felmérni, milyen tetőfedő anyag van a tetőn, illetve néhány praktikumot - a tető és a mennyezet közötti távolság, mekkora helyiségbe szánod, milyen födém van a házban. Amennyiben lehetőség van rá, merevcsöves fénycsatornát érdemes választani, mert ez a fény 98%-át továbbítja a lakás belső helyiségeibe.

Ezt is szeretjük