Ilyen egy 65 ezer forintos ház: nézd meg képeken a legszebb vályogépületeket!

Otthonosak lehetnek a vályog felhasználásával készült házak.

Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Korábbi cikkünkben már beszámoltunk Michael Buck szinte kultikussá vált házáról, az általa egyszerűen csak Cob House-nak nevezett vályogépületről, mellyel az volt a célja, hogy bemutassa, miként lehet a lehető legköltséghatékonyabban - ugyanakkor nem kis munka befektetésével - fenntartható otthont létrehozni.

Az aprócska épület szinte teljes egészében újrahasznosított anyagokból készült el, emellett a telek is adott volt, és barátok is segítettek, így valósulhatott meg, hogy a teljes költség mindössze 150 font volt, ami jelenlegi árfolyamon körülbelül 65 ezer forintnak felel meg.

Bár Magyarországon egy hasonló épület kivitelezése az engedélyeztetés tekintetében is problémákat vetne fel, nem beszélve arról, hogy igen nehéz elképzelni, hogy ilyen árkategóriában megvalósulhatna, a világ számos pontján élik reneszánszukat a hagyományos vagy épp ősi építkezési formák annak jegyében, hogy a tulajdonos a természettel harmóniában élhessen, spóroljon, és lehetőleg minél kisebb ökológiai lábnyomot hagyjon maga után. Ennek példái a következő, vályog felhasználásával létrehozott épületek is: nézd meg a képeket!

Eközben így élnek a leggazdagabbak

Nézd meg képeken a világ egyik legmagasabb és legdrágább lakóépületét! Szívesen élnél itt?

Ebben a házban élnek a leggazdagabbak: most mégsem irigyeljük őket

Nézegess képeket!

Elolvasom
Ezt is szeretjük