Vizsgálatot kezdhet a NAV, ha lakáshoz jutottál? Így változott a rendszer
Sokan tartanak a vagyonosodási vizsgálattól és a szemlétől. Joggal?

nagykep?cikkid=170012&kep=adoellenor-lead
beauty and style
Top olvasott cikkek

Az ingatlanvásárlás legtöbbször kifejezetten örömteli esemény, azonban számos ügyes-bajos teendővel és kötelezettséggel jár. Nem beszélve a plusz költségekről, legyen szó az ügyvédi díjról, az értékbecslésről vagy épp az illetékről, melyet a vagyonszerzés után kell fizetni.

Utóbbi kapcsán elkerülhetetlen az adóhatóság említése, melytől azonban ilyenkor oktalanul tart az, aki minden részlettel kapcsolatban jogszerűen járt el. Ebben az esetben egy esetleges helyszíni szemle sem jelent majd negatív következményeket, emellett vagyonosodási vizsgálattól sem kell tartani, utóbbit ugyanis a NAV gyakorlatilag megszüntette.

Nem kezdenek vagyonosodási vizsgálatot

Nem ritka, hogy ingatlanvásárlás után a vevő attól tart, az adóhatóságnak szemet szúr a vagyonszerzés, melynek kapcsán szúrópróbaszerűen vagy akár névtelen bejelentés alapján vagyonosodási vizsgálatot kezd. Ettől sokan nem is azért félnek, mert takargatnivalójuk van, sokkal inkább az ezzel kapcsolatos negatív híresztelések miatt, melyek szerint a hatóság még annál is talál kivetnivalót, aki gyakorlatilag a becsület szobra.

Utóbbitól azonban nem kell tartani, már csak azért sem, mert ahogy arról számos közügyekkel foglalkozó és pénzügyi hírportál is beszámolt, a NAV gyakorlatilag megszüntette a vagyonosodási vizsgálatokat. Míg például 2015-ben ezer fölött volt az esetek száma, 2016-ban egyetlen ilyen ügy indult.

Bár ennek okaként a sajtóorgánumok gyakran említik, hogy a vagyonosodási vizsgálatok politikai fegyverként való alkalmazását szeretnék visszaszorítani a változással, sokak szerint ennek célja többek között az, hogy a hatóság ne vegzálja az ártatlan adózókat, az átlagadózókat.

Fontos tehát leszögezni, hogy 2016 januárja óta a NAV csak akkor indíthat vagyonosodási vizsgálatot egy magánszemély ellen, ha vagyon elleni bűncselekmény gyanújával nyomoz utána a rendőrség, vagy, ha önmagát jelenti fel.

Helyszíni szemlét viszont tarthatnak

Más kérdés a helyszíni szemle, melynek gyakorlata ma is ugyanúgy él, mint korábban, ez azonban nem jelent ellenőrzést. A helyszíni szemle azt a célt szolgálja, hogy az ingatlanszerzés után fizetendő illeték az ingatlan forgalmi értékét tükrözze, ne pedig a vételárat, jellemző ugyanis, hogy utóbbi nem tükrözi a valóságot, elég csak az alkudozásra gondolni.

Ha az okiratban nincs feltüntetve az ingatlan forgalmi értéke, azt nem jelentették be, vagy az adóhatóság szerint nem felel meg a valóságnak, a NAV helyszíni szemlét tarthat, hogy felmérje az ingatlan paramétereit. Az ingatlanszemle megtartásáról az ingatlanvásárlás után bármikor küldhet levelet a NAV. Ide kattintva bővebben is olvashatsz a szemléről és az illetékfizetési kötelezettségről.

Ezt is szeretjük