Nem mindegy, milyen hőmérsékletű vízbe rakod a vágott virágot - Így lesznek sokáig szépek

Ezek a trükkök segítenek, hogy ne csak pár napig tündököljenek a vágott virágok.

Vágott virág ápolása
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A virág mindig olyan ajándék lesz, amit adni és kapni is nagyon jó érzés. Figyelmet és szeretetet sugall attól, aki adja, ráadásul olyan meglepetés, amivel nem igazán lehet mellélőni. Sokan nemcsak ajándékként veszik, hanem a lakás dekorálásához is szeretik felhasználni a gyönyörű színekben és illatokban pompázó vágott virágokat.

Ezek - bár remekül feldobják és kiegészítik az otthont - sajnos pár nap után elvesztik a frissességüket, és nem lesznek olyanok, mint új korukban. Ez természetesen egy teljesen normális folyamat, ám néhány trükkel lehet lassítani rajta. 

Így őrizd meg sokáig virágaid szépségét

A vágott virágok esetében sokan beleesnek abba a hibába, hogy csak belerakják őket egy hagyományos vázába. Sajnos csak pár nap telik el, és már szinte teljesen elhervadnak, lekókadnak a szálak, pedig egy kis odafigyelés sokat segíthet rajtuk. 

Amikor vázába teszed a virágokat, nem mindegy, hogyan és milyen tárolóedénybe kerülnek. Még egyszer jól mosd ki, hiszen az előző használat óta kerülhettek bele baktériumok. Emellett ügyelj rá, hogy a csokrot bontsd szét, mielőtt vázába tennéd, hogy megfelelő mennyiségű vízhez juthassanak a virágok. Érdemes széles szájú vázát választani, szűk vázában a szalag kioldása mit sem ér: a szálak továbbra is összezsúfolódnak.
Fotó: Getty Images Hungary
Érdemes levágni a szárról minden olyan levelet, ami a víz vonalába eshet. A vázába hullott részek nagyon gyorsan elkezdenek rothadni, ezáltal táplálékot biztosítanak azoknak a baktériumoknak, amelyek megfertőzik és károsítják a növény többi részét. Minél kevesebb levél marad a szálakon, annál jobb, mert azok a vizet is elszívják a virág fontosabb részei elől.
Fotó: Getty Images Hungary
A virágbolti növényeknél is érdemes egy éles késsel vagy ollóval folyamatosan visszavágni a szárukat, ehhez a 45 fokos szögű vágás a legoptimálisabb. Ez az egyszerű eljárás növeli a virágok vízfelvevő képességét.
Fotó: Getty Images Hungary
Sokan hideg vízbe teszik a virágokat, pedig nekik inkább a 43-44 °C-os hőmérséklet az ideális. Miután belekerültek a vízbe, két-három órára tedd őket hideg helyre. A meleg víz molekulái gyorsabban mozognak a száron, miközben a virágok kevesebb nedvességet veszítenek, mert a levegő hűvös. Ez a módszer sokat segít a frissességük megőrzésében.
Fotó: Getty Images Hungary
Ahhoz, hogy sokáig frissek maradjanak, érdemes mindennap cserélni a vizüket, ezzel is a lehető legkevesebb esélyt adva a baktériumok elszaporodásának. Egy szem aszpirintabletta feloldásával tovább csökkenthető a jelenlétük.
Fotó: Getty Images Hungary
A bolti virágtápok helyett érdemes házi módszert is kipróbálni: három deci cukros, szénsavas limonádét keverj össze pár csepp fehérítővel, hogy sokkal tovább tartson a növények frissessége és szépsége.
Fotó: ThamKC / Getty Images Hungary
Amint egy kókadozó virág feltűnik a vázában, fontos mielőbb eltávolítani azt a csokorból: etilén nevű gáz szabadul fel belőle, ami a még egészséges virágokat is sokkal gyorsabban tönkreteheti.
Fotó: Getty Images Hungary
Gyümölcsöket és vágott virágokat soha ne tárolj közvetlenül egymás mellett. A gyümölcsök érésénél is ugyanúgy kis mennyiségű etiléngáz kerül a levegőbe, ami rossz hatással van a vázában tündöklő növényekre.
Fotó: Getty Images Hungary

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ehhez a cikkhez ajánljuk

Ezt is szeretjük