Új eszközt találtak fel a villanyszámla csökkentésére

Tudd meg, pontosan miről van szó!

Már tervezik a tömegtermelését.

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

Bár még mindig a nem megújuló energiaforrások kiaknázásának szemlélete uralja a világot, egyre gyakrabban hallani az ellenpéldákról, településekről, melyek önfenntartó irányelvek alapján működnek, támogatásokról, melyek a zöld energetikai beruházásokat ösztönzik, nem utolsósorban pedig kutatókról, akik azon dolgoznak, hogy a megújuló energiaforrások használatával valamivel kisebb legyen az emberiség ökológiai lábnyoma.

Előbbiek jellemző példái azok a fejlesztések, kutatások is, melyek a napelemes rendszerek lehető legteljesebb körű kihasználását célozzák meg. Ezek közé tartozik az Arizonai Egyetem által tervezett új energiatermelő eszköz is.

A napelemeké a jövő

A napelemek képesek arra, hogy napfény befogása által az elektromágneses sugárzást villamos energiává alakítsák, ugyanis a fény elnyelése során töltött részecskéket hoznak létre. Nem véletlen, hogy egyre inkább előtérbe kerül a hasonló rendszerek kialakítása lakossági szinten is, a számítások szerint ugyanis a Nap energiája egy óra alatt képes lenne fedezni az emberiség egy teljes évi energiafogyasztását, valamint egy nap alatt sugározza a Földre azt az energiamennyiséget, mely a jelenleg kitermelhető kőolajkészletekben összesen rejlik.

A napelemek mára korántsem váltak elérhetetlenné, áruk folyamatosan csökken, amellett pedig, hogy a borsos, bár egyszeri beruházás nagyon gyorsan behozza az árát, a különféle támogatások, pályázatok is ösztönzik terjedésüket. Mindemellett a kutatók is dolgoznak azon, hogy minél nagyobb hatásfokú napelemes rendszereket hozzanak létre a lehető legolcsóbban.

Kétszer hatékonyabb egy átlagos napelemnél

Ezt az irányt követik az Arizonai Egyetem kutatói is, akik már 2012 nyarán azt nyilatkozták, hogy az általuk fejlesztett új rendszer prototípusával kapcsolatban már azon dolgoznak, miként lenne az a legalkalmasabb a költséghatékony tömegtermelésre.

Az általuk fejlesztett napelemes szerkezet állításuk szerint kétszer olyan hatékony, mint egy hagyományos változat, köszönhetően a speciális tükröknek, melyek képesek fókuszálni a napsugárzást, ezáltal jóval nagyobb fénykoncentrációt eredményeznek.

Így csökkentsd a villanyszámla összegét!

Ha napelemes rendszert nem is áll módodban alkalmazni, néhány energiatakarékos tippet megfogadhatsz. Hallgass meg egy szakértőt!

A hét tükörrel ellátott, acélvázas szerkezet az előzetes számítások alapján arra is képes lesz, hogy négy-öt ház áramfogyasztását is ellássa. A kutatócsoport másfél millió dollár támogatást is kapott a rendszer optimalizálására, többek között arra, hogy tökéletesítsék azt az egyetemen kifejlesztett módszert, mellyel a speciális tükröket készítik.

Érzelmek logikája - Hogyan vannak jelen az érzelmek a logikus gondolkodásban?

A Femina Klub novemberi vendége Dr. Mérő László matematikus, pszichológus lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya az érzelmek és az elme bonyolult viszonyáról beszélget. Körbejárjuk, mit jelent valójában az érzelmi intelligencia, megismerjük az érzelmek szerkezetét, és hogyan alkalmazhatjuk a felismeréseinket mindennapi problémáink megoldásában is.

Pontos részletek az estről itt olvashatók: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2023. november 6. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A kutatók nem titkolt célja, hogy mindezzel hozzájáruljanak a napenergia árának csökkenéséhez, valamint ahhoz, hogy azt széles körben el lehessen érni, és a piacon a nem megújuló energiaforrásokkal szemben is versenyképesnek számítson.

Kép: www.kurzweilai.net, Blake Coughenour.

Ezt is szeretjük