Itt nézheted meg, mennyit ér pontosan a lakásod: lehet, hogy kellemes meglepetés ér

A KSH által készített Ingatlanadattárból kiderül, melyik utcában mennyi a négyzetméterár.

ingatlantar cover

FeminaShop

Látogass el a
Femina Shopba!

Megnézem
Sóbors
Ez is érdekelhet
Retikül
Top olvasott cikkek

A Központi Statisztikai Hivatal már jó ideje összesíti a lakóhely szerint változó ingatlanok árát, az adatokat most online is elérhetővé tették. Kiderül, hogy hol a legdrágább és a legolcsóbb a négyzetméter ár, és mindenki megnézheti a saját lakóhelyére vonatkozó adatokat is. 

Itt megnézheted, mennyit ér a lakásod

A KSH már 1997 óta gyűjti az ingatlanokra vonatkozó adatokat, amiknek forrása a Nemzeti Adó- és Vámhivatal illetékhivatali adatbázisa, ami az adásvételi szerződések adatait tartalmazza. Ezekből kiderültek a lakásárak, amiket a KSH négyzetméterre és lakóhelyre lebontva jelentetett meg. Az úgy nevezett Ingatlanadattár korábban nyomtatásban jelent meg. Majd elektronikus formában is, de csak most vált mindenkinek ingyen elérhetővé

ingatlan cikk
Fotó: AndreyPopov / Getty Images Hungary

„Az Ingatlanadattár mostani módosításával a KSH egységes adatbázisba szervezte és a lekérdezőben ingyenesen elérhetővé és kereshetővé tette a 2015 óta eltelt évek ingatlanstatisztikáit. Az újítás hatására lekérdezhető és megjeleníthető például egy adott város adott utcájában a lakásárak változása 2015 és 2022 között” - adta közzé Székely Gáborné, a KSH Lakásstatisztikai Osztályának vezetője. A kereső funkció mellett térképek és grafikonok is segítik a tájékozódást és az adatok összehasonlítását. 

Itt a legmagasabb a négyzetméterár

Az adatokat böngészgetve nemcsak az derül ki, hogy mennyit ér a saját ingatlanod, de megnézheted a szomszédos utcákat, kerületeket, településeket is. A legdrágább átlag négyzetméterár egyébként 2022-ben Budapest V. kerületében volt, 1,2 millió forinttal, de a legdrágább utcák átlagára meghaladta a 2 millió forintos négyzetméterárat is. Ezek az utcák a XII., az V. és az I. kerületben találhatók, de meglepetésre befért a top 5-be egy balatonfüredi utca is. 

A cikk az ajánló után folytatódik

Légy szabad! - Merj szembemenni az árral!

A Femina Klub áprilisi vendége Lakatos Márk stylist lesz, akivel Szily Nóra, az estek háziasszonya többek között az önmagunk elfogadására való törekvésről beszélget. Hogyan szembesüljünk saját korlátainkkal, tökéletlenségünkkel? Hogyan dolgozzuk fel az életünkben felmerülő elakadásokat? 

További részletek: femina.hu/feminaklub

Jegyek kizárólag online érhetőek el, korlátozott számban.

Időpont: 2024. április 22. 18 óra

Helyszín: Thália Színház

Promóció

A fővároson belül már csak húsz utcában találhatók 500 ezer forint alatti budapesti ingatlanok, minden más ingatlan már e fölött az ár felett van, ahogy korábban is írtuk. A vidéki városok közül Balatonfüred volt a legdrágább 1,2 millió forintos négyzetméterárral, még a legolcsóbb, csupán 40 ezer forintos árral a Heves megyei Pétervására rendelkezett tavaly. A legolcsóbban Nógrád vármegyében lehetett ingatlant vásárolni, a legdrágább fővároson kívüli ingatlanárak pedig Pest megyében szerepeltek. 

Olvass tovább - Akár 50 millió forintot is jelenthet: így lehet maximálisan kihasználni a CSOK Pluszt

A legújabb családtámogatási hitelprogram, a CSOK plusz részleteit hozta nyilvánosságra a kormány.

Akár 50 millió forintot is jelenthet: így lehet maximálisan kihasználni a csok pluszt

A legújabb családtámogatási hitelprogram részleteit hozta nyilvánosságra a kormány.

Elolvasom

(Képek forrása: Getty Images Hungary)

Ezt is szeretjük