Tilos ezt csinálni karácsonykor: tízezres bírságot kaphatsz érte, ha nem figyelsz rá

Az ünnep ideje alatt számtalan rizikófaktor okozhat komoly bajt.

Tűzvédelmi szabályok karácsonyra
Dilemma - Izgalmas témák, különböző nézőpontok a Femina új podcastjében.
Sóbors
Retikül
Top olvasott cikkek

Még mindenkit áthat az ünnep hangulata, esténként a karácsonyfa villogó, színes égősorában gyönyörködik az ember, az asztalon imbolyog a mécsesek és gyertyák fénye. Jó lenne, ha mindez a fénylő idill nem torkollna semmilyen katasztrófába.

Nem telik el úgy ünnep, hogy a tűzoltóknak ne kellene kiszállniuk egy lakástűzhöz. A lakásbiztonsági szakemberek szerint a médiában és egyéb információs fórumokon elhangzó figyelmeztetések sok esetben falra hányt borsót jelentenek, hisz mindig akad olyan, aki hanyagságból nem tartja be a tűzvédelmi szabályokat, és szerencsés, ha csak anyagilag fizeti meg a tanulópénzt, és nem egyéb súlyosabb áldozatban.

A fényekből ne legyenek tüzek

Ha nem akarsz azok közé tartozni, akikhez kivonul a tűzoltóság, illetve a katasztrófavédelem az ünnepek ideje alatt, végezz el egy alapos ellenőrzést, és tartsd be a szabályokat. Azt sem árt tudni, hogy a figyelmetlenség miatt esetlegesen bekövetkező tűzesetekért és a tűzoltók kiszállásáért a legenyhébb esetekben is súlyos tízezreket kell fizetni tűzvédelmi bírságként - ha bebizonyosodik, hogy a tüzet emberi mulasztás okozta -, de a nagyságrend akár a százezres kategóriát is elérheti. Ez azonban mind semmi azokhoz a szörnyűségekhez képest, amit egy komolyabb tűzeset okozhat.

Lehet, hogy az előírások és ajánlások ismerősnek és evidensnek tűnnek, mégis megtörtént problémás esetek százai bizonyítják, hogy az ördög nem alszik, és bármikor bekövetkezhet egy vis major. Maga a karácsony is olyan ünnep, ami számtalan rizikófaktort rejt, az adventi koszorútól kezdve az ünnepi sütésen át a karácsonyfaizzókig és -gyertyákig szinte minden generálhat kritikus szituációt tűzbiztonsági szempontból.

A tűzrendészeti szakértők tanácsai

A Tűzmegelőzési Bizottság a következőket javasolja. A biztonság már a megelőzésnél kezdődik, tehát célszerű lenne a lakásokban beszerelni tűzjelző berendezést. A készülékek már pár ezer forinttól kaphatóak, és a tűz korai szakaszában figyelmeztetnek a bajra.

Nagyon hasznos, ha van a lakásban poroltó, mely kereskedelmi forgalomban kapható, és szintén pár ezres tétel. Ha csak a régi babona elve alapján veszel egyet, miszerint, ha van a háztartásban, akkor biztosan nem lesz szükség rá, akkor is fontos biztonsági óvintézkedést tettél.

Már az adventi időszaknál érdemes odafigyelni, és az éghető anyagból készült adventi koszorút hőszigetelő alátétre elhelyezni. A koszorú gyertyáit és mécseseit ne gyújtsd meg függöny vagy egyéb drapéria közelében, és kerüld a huzatos helyeket is, mert lángra kaphat minden, ami körülöttük van. A kanóc ne legyen túl hosszú, és ne engedd, hogy a gyertya tövig égjen. Soha ne hagyd a lángokat őrizetlenül.

A karácsonyfát is helyezd biztonságba!

Vágott fenyő esetében próbálj víztartós fenyőfatalpat használni, a fa kiszáradása ugyanis nagyban elősegíti a felgyulladást. Műfenyőkből lehet már olyan fajtát vásárolni, amely masszívabban ellenáll az esetleges tűznek.

Panelházban laksz? 7 dolog, amire figyelj, ha nem akarsz százezres bírságot kapni

Nézegess képeket!

Elolvasom

A karácsonyfa stabilitása fontos, gondoskodj a nehéz talpról és a rögzítésről. Lehet, hogy az ágakon jól mutat a hagyományos gyertya és a csillagszóró, de ezeket ne ott gyújtsd meg. Egy homokkal teli, szépen dekorált üveg- vagy kerámiatál megfelel a célra, hogy a látvány se maradjon el.

Az ünnepi égősoroknál figyelj arra, hogy csak megfelelő műszaki állapotú és minőségi tanúsítvánnyal rendelkező izzósort vagy elektromos díszítőelemeket vásárolj. Az égőket próbáld meg úgy elhelyezni a fán, hogy se a levelekhez, se a vezetékhez, se pedig az éghető díszekhez ne érjenek hozzá.

Noha csábító az a lehetőség, hogy a kis színes vagy fehér fények egész éjszaka villogjanak, elalvás előtt mindig kapcsold ki őket. Gondolj arra, hogy ha a te elővigyázatlanságod miatt gyullad fel valami, és ezért ki kell hívni a tűzoltókat, akkor az gondatlan tűzokozásnak számít, ami komoly bírsággal sújtható, és akár tragédiát is okozhat. A témában érdemes elolvasnod korábbi cikkünket is - kattints ide -, ha pedig még többet szeretnél tudni a tűzmegelőzésről, látogass el a Katasztrófavédelem honlapjára!

Ezt is szeretjük